News

ANAF va prezenta ”lista rușinii” în această lună. Ce firme sunt incluse și unde poate fi verificată

La fel ca în anii precedenți, ANAF păstrează tradiția și va prezenta, pe site-ul oficial, ”lista rușinii”. Aici apar cei care nu și-au plătit datoriile fiscale.
03.01.2023 | 10:00
ANAF va prezenta lista rusinii in aceasta luna Ce firme sunt incluse si unde poate fi verificata
”Lista rușinii” va fi făcută publică de ANAF în ianuarie. Unde poate fi consultată. Sursa foto: cotidianul.ro
ADVERTISEMENT

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica în această lună lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale.

”Lista rușinii” va fi făcută publică de ANAF în ianuarie. Unde poate fi consultată

Vorbim de o așa-numită ”listă a rușinii” pe care apar datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în T4 (n.r. trimestrul 4) 2022, conform legislaţiei în vigoare.

ADVERTISEMENT

Pe această listă sunt incluse doar firmele care au datorii fiscale mai mari de 100.000 de lei. Aceste obligaţiile fiscale pentru T4 2022 corespund perioadei octombrie – decembrie 2022.

”Lista ruşinii” este reglementată de Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.

ADVERTISEMENT

Ordinului Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, reglementează faptul că aceste obligaţii fiscale trebuiau plătite.

Pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect, conform site-ului ANAF.

ADVERTISEMENT

Pe ”lista rușinii” vor fi publicate în luna ianuarie obligațiile fiscale restante totale care depășesc următoarele plafoane:

  • a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
  • b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
  • c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;
ADVERTISEMENT

”Lista rușinii” poate fi consultată AICI.

Cum poate să ”dispară” o firmă de pe această ”listă a rușinii”

Firmele din România prezente pe această listă a rău-platnicilor trebuie să știe că pot foarte ușor să dispară din această zonă a ”rușinii”.

ANAF informează că, în termen de 15 zile, companiile care reușesc să achite datoriile vor fi eliminate din această secțiune.

ADVERTISEMENT
Tags: