News

20 de morţi suspecte în numai trei zile, la secţia ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon. Cauza ar fi administrarea necorespunzătoare a unui medicament. Update

Procurorii efectuează o anchetă la Spitalul Sf. Pantelimon din București, acolo unde se verifică un val de morți suspecte în secția ATI. 20 de pacienți au murit în trei zile.
11.04.2024 | 16:29
20 de morti suspecte in numai trei zile la sectia ATI de la Spitalul Sf Pantelimon Cauza ar fi administrarea necorespunzatoare a unui medicament Update
Spitalul Sfântul Pantelimon din București, vizat de o anchetă: procurorii verifică zeci de morți suspecte la ATI. Sursa foto: Facebook / Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
11-04-2024
13:32

Ministerul Sănătăţii trimite Corpul de Control la Spitalul Sf. Pantelimon din București

Într-un comunicat emis joi, Ministerul Sănătății anunţă că trimite Corpul de Control la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti. Măsura vine după ce o asistentă a sesizat că 20 de pacienţi ar fi murit din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament.

În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuților sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate.

Totodată, în cursul zilei de 11.04.2024, managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații grave legate de siguranța pacienților.

Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul București, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate și altor instituții abilitate”, anunță ministerul condus de Alexandru Rafila.

Este anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, după o sesizare în ceea ce privește un val de morți suspecte. Aceasta a fost fost primită de către Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, confirmă verificările.

Spitalul Sfântul Pantelimon din București, vizat de o anchetă: procurorii verifică zeci de morți suspecte la ATI

Acuzații grave la un important spital din Capitală. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au primit o sesizare cu privire la moartea suspectă a unor pacienţi internaţi pe secţia ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Astfel, o anchetă a fost demarată de urgență.

ADVERTISEMENT

Joi după amiază, conducerea unității a confirmat faptul că procurorii au primit o sesizare. Reprezentații de la Sf. Pantelimon spun că vor pune la dispoziția organelor de anchetă toate datele necesare.

În paralel, conducerea spitalului a anunțat că va demara şi o anchetă proprie pentru a afla ce s-a întâmplat cu exactitate în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).

ADVERTISEMENT
  • 20 de pacienți ar fi murit pe secția ATI în perioada 4 – 7 aprilie 2024, la Sf. Pantelimon

Managerul spitalului a fost sesizat de directoarea de îngrijiri. Aceasta ar fi fost sunată de o asistentă de la Terapie Intensivă care ar fi acuzat faptul că medicii de acolo au scăzut doza unui anume tratament și mai mulți pacienți ar fi murit din această cauză.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că este la curent cu situația. Oficialul Guvernului spune că a discutat cu directorul spitalului. Acesta din urmă a dispus o comisie internă care va cerceta cazul.

ADVERTISEMENT

Mâine dimineață  (n.r. vineri) acolo merge Corpul de Control. Am cerut sprijin și la Colegiul Medicilor. Eu am îndoieli cu privire la această situație. În mod evident, dacă este vorba de o culpă medicală gravă, va exista o implicare. Deocamdată, e vorba doar de o sesizare scrisă.

20 de decese reprezintă un număr neobișnuit de mare, dar trebuie să vedem care este cauza deceselor, să vedem dacă este o culpă medicală. Corpul medical, medicii, își fac datoria. Nu putem trage concluzii doar în urma unei afirmații neverificate.

ADVERTISEMENT

Nu este vorba de o acuzație asumată, ci de o persoană, asistenta, care a primit informația de la cineva. În cursul zilei de mâine am putea avea un răspuns de la Corpul de Control”, a spus Rafila, într-o intervenție la Digi24.

ADVERTISEMENT