Fotbal international

Ancheta cu privire la blaturile din Grecia s-a încheiat! Ce decizie au luat autoritățile

30.01.2021 | 18:18
Ancheta cu privire la blaturile din Grecia sa incheiat Ce decizie au luat autoritatile
ADVERTISEMENT

Instanțele din Grecia au achitat 28 de persoane bănuite că ar fi aranjat meciuri. După 12 ani de cercetări nimeni nu a fost găsit vinovat.

Scandalul a izbucnit în 2011. Atunci autoritățile au arestat nu mai puțin de 84 de persoane bănuite că ar fi implicate în blaturi și spălare de bani. Ancheta a început în 2012, iar 28 de persoane au fost puse sub acuzare.

ADVERTISEMENT

Între cei suspectați că ar fi aranjat meciuri în Super Liga Greciei s-a numărat și proprietarul clubului Olympiacos Pireu, Vangelis Marinakis, care a fost achitat în 2018. În cei opt ani de anchetă autoritățile au pronunțat numeroase pedepse cu închisoarea, dar cei vizați au făcut apel și au scăpat de detenție.

În aprilie 2020 anchetatorii anunțau că au dovedit un blat al lui Olympiacos

Cel mai sonor anunț a fost cel din aprilie 2020 când anchetatorii susțineau că au dovezi clare că un meci din 2015, dintre Olympiacos și Atromitos, câștigat de echipa din Pireu, a fost aranjat.

ADVERTISEMENT

În acel moment se punea problema ca multipla campioană a Greciei să fie retrogradată în eșalonul secund. Și în acest caz apărătorii clubului patronat de Vangelis Marinakis au făcut apel.

Marinakis a fost și arestat, dar eliberat ulterior pentru o cauțiune de 200.000 de euro. Deși a fost suspendat din fotbal, el a controlat în continuare clubul în calitate de proprietar.

ADVERTISEMENT

Ultimii acuzați, achitați

Recent, Curtea de Apel a anunțat că ancheta a ajuns la final și că niciunul dintre cei anchetați nu se face vinovat de aranjarea de meciuri, sau de spălare de bani. Astfel, ultimii 28 de acuzați asupra cărora mai planau suspiciuni, au fost achitați.

Între aceștia se numără și portughezul Ricardo sa Pinto, cel care l-a înlocuit pe Marius Șumudică pe baca lui Gaziantespor, după ce românul a fost demis, din cauza unor declarații considerate ofensatoare.

ADVERTISEMENT

În acest moment clasamentul Super Ligii din Grecia este condus autoritar de Olympiacos Pireu (51 de puncte), cu un avans impresionat față de a doua clasată, Aris Salonic (39 de puncte).

ADVERTISEMENT