News

Anchetă DIICOT la Spitalul Județean din Pitești. Au dispărut cantități importante de fentanil, medicament folosit ca drog

DIICOT a deschis o anchetă la Spitalul Județean din Pitești, după ce cantități importante de fentanil, medicament folosit ca drog, au dispărut din farmacia unității.
02.10.2023 | 15:30
Ancheta DIICOT la Spitalul Judetean din Pitesti Au disparut cantitati importante de fentanil medicament folosit ca drog
DIICOT, anchetă la spitalul din Pitești, acolo unde au dispărut cantități mari de fentanil din farmacia unității. Sursa foto: rfi.ro / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cantități importante de fentanil, un medicament folosit ca drog, au dispărut de la Spitalul Județean de Urgență din Pitești. O anchetă a fost deschisă deja de procurorii DIICOT.

DIICOT, anchetă la spitalul din Pitești, acolo unde au dispărut cantități mari de fentanil din farmacia unității

Ancheta din județul Argeș a fost demarată după ce directorul Spitalului Județean de Urgență Pitești a sesizat organele statului. Acesta a reclamat faptul că o serie de medicamente deosebit de puternice au dispărut din unitatea medicală, informează Antena 3.

ADVERTISEMENT

Ar fi fost sustrase din unitate, în total, 25 de fiole. În mod normal, acestea sunt folosite în secția de Anestezie-Terapie intensivă. Prima persoană care a sesizat dispariția este farmacista șefă.

Se pare că în zona în care erau păstrate aceste fiole nu existau camere de supraveghere, astfel că depistarea persoanelor vinovate de dispariția medicamentului este îngreunată, mai anunță postul de știri.

ADVERTISEMENT

În prezent, cazul este instrumentat de DIICOT. Conform sursei citate, angajații au constatat că din farmacia spitalului lipsesc cantități importante dintr-un medicament cunoscut ca fiind utilizat de consumatorii de droguri. Ar fi vorba de fentanil.

Ministerul Sănătății, controale în peste 500 de farmacii din întreaga țară care eliberează și fentanil

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului (ANMDMR) au anunțat efectuarea de controale la cele peste 500 de farmacii care vând medicamente cu fentanil și oxicodonă, analgezice din categoria opioidelor.

ADVERTISEMENT
  • Fentanilul este un analgezic opioid sintetic folosit ca anestezic general și în tratamentul durerilor cronice și severe. Este eliberat doar pe bază de rețetă specială pentru substanțe narcotice.
  • Oxicodona este un analgezic opioid semi-sintetic derivat de tebaină, fiind utilizat în tratamentul durerilor severe. Calea de administrare este orală, formele uzuale fiind cele cu eliberate prelungită, conform Wikipedia.

Inspectorii ANMDMR au început verificările privind respectarea legalității eliberării medicamentelor care conțin oxicodonă și fentanil. Inspectorii au identificat, astfel, peste 500 de unități farmaceutice (farmacii) care efectuează operațiuni cu aceste medicamente. Acestea vor fi toate inspectate în următoarea perioadă.

ADVERTISEMENT

Verificările vor viza, de asemenea, supravegherea și controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea și distrugerea medicamentelor stupefiante și psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienți ce nu le mai utilizează”, anunța ministerul, pe 25 septembrie.

ADVERTISEMENT