News

Anchetă epidemiologică la Alba. 21 de nuntași au ajuns la spital cu toxiinfecție

DSP Alba Iulia a demarat o anchetă epidemiologică după ce 21 de persoane, inclusiv un copil, au acuzat stări de rău după o nuntă
03.09.2023 | 13:26
Ancheta epidemiologica la Alba 21 de nuntasi au ajuns la spital cu toxiinfectie
Toxiinfecții alimentare la două nunți din Alba. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Direcția de Sănătate Publică din Alba a demarat duminică o anchetă epidemiologică după ce nu mai puțin de 21 de persoane, inclusiv un copil, au acuzat stări de rău după ce au participat la două nunți ce au avut loc în județ.

Anchetă epidemiologică după două nunți

DSP Alba a anunțat duminică, 3 septembrie, că a deschis două anchete epidemiologice după ce 21 de persoane, printre care și un copil, care au participat la două nunți, una în Alba Iulia și alta în comuna Ocoliș, s-au prezentat la spital acuzând stări de rău.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții autorităților spun că în primul caz este vorba de o cununie ce a avut loc sâmbătă noaptea la o pensiune din comuna Ocoliș, la care au participat 40 de persoane. Dintre acestea, șapte au acuzat stări de rău, fiind transportate la cea mai apropiată unitate sanitară, și anume Spitalul Municipal Turda.

Potrivit DSP Alba, pe timpul nopții, trei dintre aceste persoane s-au simțit mai bine și au plecat acasă. Alte patru, doi bărbați și două femei, au rămas internate, starea lor de sănătate fiind una bună. DSP a demarat un control pentru a afla sursa toxiinfecției alimentare.

ADVERTISEMENT

13 nuntași din Alba, la spital

Cea de-a doua anchetă epidemiologică a fost demarată tot după o nuntă ce a avut loc chiar în Alba Iulia. Tot în seara zilei de sâmbătă, alte 13 persoane care participau la nunta organizată la o sală de evenimente din oraș au acuzat stări de rău și s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe Alba Iulia.

La această nuntă au participat nu mai puțin de 200 de persoane. Printre cei care s-au prezentat la urgențe se numără și un copil de 14 ani. Autoritățile au precizat că acesta a acuzat o stare de rău ușoară/moderată și a fost internat pentru supraveghere. Celelalte 12 persoane au refuzat internarea.

ADVERTISEMENT

„Cea de-a doua anchetă epidemiologică a fost declanşată după ce tot în cursul serii de sâmbătă alte 13 persoane care participau la o nuntă ce a avut loc la o sală de evenimente de pe raza municipiului Alba Iulia au acuzat de asemenea stări de rău şi s-au prezentat la UPU Alba Iulia. Un copil de 14 ani care acuza o stare de rău uşoară/moderată a fost internat pentru supraveghere. Ceilalţi au refuzat internarea”, a declarat Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.

DSP Alba a precizat că în ambele cazuri inspectorii DSP, împreună cu cei de la Protecția Consumatorului și DSVSA, au mers la cele două restaurante pentru a prevala probe din mâncare, cât și de pe mâinile personalului, pentru a afla sursa celor 21 de cazuri de toxiinfecție alimentară.

ADVERTISEMENT

„În ambele cazuri menționate inspectorii DSP Alba, alături de reprezentanți ai DSVSA Alba și cei ai Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Alba, s-au deplasat în teren pentru a preleva probe din mâncarea servită cât și de pe mâinile personalului care a manipulat alimentele la cele două locații pentru stabilirea exactă a cauzei care a dus la cele 21 cazuri de presupusă toxiinfecție alimentară.

Vom reveni cu concluzii și măsuri după finalizarea analizelor de laborator și a anchetelor epidemiologice”, se arată în comunicatul DSP Alba.

ADVERTISEMENT
Tags: