Vacanța copiilor trebuia să se încheie abia sâmbătă, însă a fost scurtată după ce 50 dintre aceștia au dezvoltat o toxiinfecție alimentară puternică. ANPC, DSP și DSV au declanșat o anchetă pentru a stabili cauza îmbolnăvirii minorilor.
Totul a început în ziua de vineri, după ce copiii au servit micul dejun la complexul turistic de patru stele din stațiunea Bran unde erau cazați. Circa 50 din grupul de aproape 200 de copii au început să se simtă rău, fiind consultați de un medic. Alți doi s-au simțit mult mai rău și au ajuns la spital.
Copiii care s-au simțit rău ar fi acuzat stări de greață și dureri de stomac după ce au servit micul dejun, transmite Antena 3 CNN. Profesorii coordonatori i-au anunțat pe părinții copiilor despre ce s-a întâmplat, iar unii dintre aceștia au ales să vină de acasă pentru a-și lua ei singuri copiii.
„Ori mâncarea, ori apa, pentru că fetiţa merge de vreo cinci-şase ani în tabere. Anul acesta, deja, este la a treia tabără şi nu am avut în nicio tabără astfel de probleme”, a declarat un părinte, citat de ObservatorNews.
„Fetiţa mea a mai fost cu două fetiţe în cameră şi una a avut dureri de cap şi temperatură mare. Fetiţa mea a vomat de vreo opt ori. Cealaltă de vreo două ori ar fi vomitat”, a spus un altul.
Autoritățile nu au încă o explicație pentru ce s-a întâmplat, însă reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Brașov au trimis o echipă la fața locului pentru a preleva mostre din mâncare, dar și din apă.
Chiar dacă autoritățile încearcă să afle exact ce anume li s-a întâmplat copiilor, potrivit Observator News, încă de marți, 8 august, inspectorii Protecţiei Consumatorului Braşov închiseseră blocul alimentar şi piscina acestei unităţi. De asemenea, Direcția Sanitar Veterinară luase o decizie similară, închiderea blocului alimentar, din cauza neregulilor descoperite.
Părinții copiilor aflați în tabără au susținut însă că joi, toate acestea funcționau. „Clar nu este o situaţie normală, şi noi suntem cei care am fost acolo şi am dispus nişte măsuri”, a declarat Nicolae Bardaş, director Protecţia Consumatorului Braşov.
Pe de altă parte, angajații complexului turistic din Bran susțin că întreaga situație ar putea fi fost creată de un virus pe care copiii l-au adus din exterior.
„În momentul în care un copil vine deja cu această viroză, clar se transmite. Şi nu se transmite la acelaşi grup de copii. Ei lucrează pe echipe. Într-o oarecare măsură noi suntem cei nedreptăţiţi în această situaţie, sinceră să fiu”, a declarat, pentru sursa citată, o directoare din cadrul complexului.