News

Anchetă la Spitalul Județean Sibiu. Pacientul care a căzut de la etajul trei nu a supraviețuit. Familia a fost de acord cu donarea organelor. Update

Un bărbat a căzut, joi, de la etajul 3 al Spitalului Județean Sibiu. Conducerea spitalului și poliția au deschis anchete
05.06.2023 | 17:37
Ancheta la Spitalul Judetean Sibiu Pacientul care a cazut de la etajul trei nu a supravietuit Familia a fost de acord cu donarea organelor Update
Pacientul este în prezent la ATI Sursa foto: Facebook Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu
ADVERTISEMENT
05-06-2023
14:37

Organele pacientului căzut de la etaj au salvat mai multe vieți

Echipa de transplant de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu a prelevat luni rinichii, ficatul şi corneea pacientului în vârstă de 54 de ani care intrase în moarte cerebrală după ce a căzut de la etajul trei al secției de neurochirurgie a unității medicale.

“Astăzi (luni n.r.), la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se desfăşoară o complexă intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală. Este prima prelevare de organe realizată în cadrul celei mai mari unităţi sanitare din Sibiu în anul 2023.

Bărbatul a suferit săptămâna trecută mai multe traumatisme severe şi era internat în cadrul Secţiei Clinice Anestezie – Terapie Intensivă, ca pacient al Secţiei Clinice Ortopedie, iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus sâmbătă, 3 iunie, de către doi medici primari ATI.

Ulterior, duminică 4 iunie, Dr. Tiberiu Toabeş, medic primar ATI – coordonatorul local de transplant, a obţinut acordul pentru donare de la familia pacientului. (…) Procesul de prelevare a început azi în jurul orei 10.00 şi se desfăşoară etapizat pe durata mai multor ore, având loc recoltarea următoarele organe: ficatul, rinichii precum şi corneea”, se arată în comunicat. Ficatul și corneea ajung la București, iar rinichii la Cluj-Napoca. 

“Transmit familiei donatorului mulţumirile şi respectul profund, atât al meu personal, cât şi al întregii echipe implicate, pentru că, într-un proces de prelevare de organe, totul începe de la familie. Este vorba despre o încărcătură emoţională imensă, despre o decizie extrem de grea, care presupune o mare generozitate şi respect pentru semeni.

Datorită acestui gest, alţi oameni vor primi o nouă şansă. Totodată, le mulţumesc colegilor din cadrul spitalului şi echipelor de prelevare pentru promptitudinea cu care au răspuns şi pentru profesionalism”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant, citat de Agerpres.

Spitalul Județean Sibiu a anunțat că urmează să demareze o anchetă administrativă în acest caz. La rândul său Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu (IPJ) a anunțat că s-a autosesizat și va face cercetări.

Un pacient a căzut de la etajul trei al Spitalului Județean Sibiu

Ulterior căzăturii, pacientul a fost operat, iar în prezent este intubat în ATI, potrivit unui comunicat de presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

“În cursul serii de 1 iunie, pacientul a căzut de la etajul 3 al secţiei Neurochirurgie, în circumstanţe necunoscute. S-a intervenit de urgenţă conform protocoalelor şi procedurilor şi pacientului i s-a acordat primul ajutor, atât de personalul secţiei şi din Unitatea de Primiri Urgenţe.

Medicul şef al secţiei a informat conducerea spitalului precum şi familia pacientului, cu care a discutat personal. De asemenea, s-a intervenit chirurgical de urgenţă, pacientul fiind operat de o echipă mixtă (chirurgie – ortopedie).

ADVERTISEMENT

Ulterior bărbatul a fost internat în cadrul secţiei ATI, intubat. Spitalul urmează să declanșeze o anchetă administrativă pentru a identifica exact toate circumstanțele acestui caz regretabil”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Spitalul Județean Sibiu.

”Pacient cooperant și comunicativ”

Unitatea medicală a mai precizat că “pacientul a fost adus la spital în cursul zilei de marţi 30 mai, cu o plagă fronto-parietală dreapta, care a fost suturată în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe. Examenul tomografic a evidenţiat şi fisurarea cutiei craniene, motiv pentru care pacientul a fost preluat pentru supraveghere şi tratament în cadrul Secţiei Clinice Neurochirurgie.

ADVERTISEMENT

Subliniem că la momentul prezentării in UPU şi în momentul internării pacientul a fost perfect conştient, cooperant, nu a fost agitat psihomotor şi nu a prezentat halenă etanolică. Prin urmare nu a fost necesară nicio măsură specifică suplimentară.  Pacientul a comunicat permanent cu personalul pe toată perioada internării şi nu a existat suspiciunea unui posibil sevraj.

În ziua de joi, 1 iunie, în urma reexaminării la Computerul Tomograf s-a evidenţiat o evoluţie favorabilă. De asemenea, în cadrul vizitelor medicale de la orele 11.00 şi 14.00 pacientul a continuat să fie cooperant, comunicativ şi fără semne de agitaţie psihomotorie care se determine măsuri speciale, situaţie consemnată, de altfel, aşa cum am menţionat, pe tot parcursul internării”.

ADVERTISEMENT

Poliția s-a autosesizat

IPJ Sibiu va efectua verificări în acest caz, în urma informaţiilor apărute în spaţiul public, având în vedere că Poliţia Municipiului Sibiu nu a fost sesizată cu privire la acest eveniment.

“Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public privind un bărbat care ar fi căzut de la etajul 3 al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu s-a dispus verificarea aspectelor sesizate în vederea stabilirii circumstanţelor în care s-a produs accidentul, iar în funcţie de rezultatul acestora, dispunerea unor măsuri în consecinţă.  Precizăm faptul că Poliţia Municipiului Sibiu nu a fost sesizată cu privire la acest eveniment”, se arată într-o informare a IPJ Sibiu.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71. După contestaţii, a ajuns respinsă, pe locul 422
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec....
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI...
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București...
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București care s-a îmbrăcat ca o femeie în fața studenților. „Cum să te prezinți în halul ăsta?”