News

Andrei Baciu, semnal de alarmă. Câte infectări zilnice vom avea în septembrie?

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a tras luni un semnal de alarmă, analizând câte infectări zilnice vom avea în luna septembrie.
26.07.2021 | 21:22
Andrei Baciu semnal de alarma Cate infectari zilnice vom avea in septembrie
ADVERTISEMENT

Conform analizelor specialiștilor, ținând cont că rata de vaccinare la nivelul României este destul de scăzută, un al patrulea val pandemic ar putea să facă aproximativ 19.000 de victime.

Adrian Streinu Cercel a analizat luni situația epidemiologică spunând că, date fiind condițiile, putem avea mii de cazuri pe zi în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

Andrei Baciu, semnal de alarmă. Câte infectări zilnice vom avea în septembrie?

Cosmin Prelipceanu: “Suntem în valul patru?”

Andrei Baciu: “Ne uităm pe cifre care ne explică în ce situație suntem. Media numărului de cazuri pe ultimele șapte zile a ajuns la 100, nu am mai atins acest plafon de la mijlocul lunii iunie. Procentul din testele efectuate care sunt pozitive crește, va ajunge curând la 1%. 

Toate vin în contextul valului patru care există în regiune, determinat de această tulpină Delta, se răspândește mai repede de la o persoană la alta, cu atât mai mult cât oamenii interacționează cu mult mai mulți oameni.

ADVERTISEMENT

Încă nu este tulpina Delta dominantă, le avem pe celelalte, însă vedem că sunt 19 țări la nivel european unde a devenit dominantă. Se va intensifica și la noi inevitabil.

Avem o analiză foarte clară de la colegii de la INSP, un lucru care iese în evidență este că pe intervalul 20-39 avem cea mai mare creștere de cazuri de la o săptămână la alta. Săptămâna trecută avem o creștere de 139% față de acum două săptămâni.

ADVERTISEMENT

Sigur, explicația din spatele acestui detaliu este dată de faptul că oamenii călătoresc, te întâlnești cu oameni care au un risc suplimentar, oameni cu care nu te-ai întâlni în mod normal.

Iar acest lucru se va vedea încet, încet și la noi. Vreau să fac o mențiune importantă. Riscăm să ajungem într-o capcană cognitivă, de a avea o falsă senzație de protecție dată de o percepție negativă a situației de fapt.

ADVERTISEMENT

Nu ne convine că vine un nou val, viața noastră se va schimba puțin, toate aceste lucruri le respingem puțin, e o percepție justificată.

Oamenii oricum au trăit sub un stres semnificativ, fiecare vrea să se bucure de un moment de vacanță, poate un reflex automat este că nu vrem să auzim de aceste lucruri și nu adoptăm comportamente specifice protecției.”

Cosmin Prelipceanu: “Ce urmează? Care este cel mai posibil scenariu?”

Andrei Baciu: “Colegii de la INSP au făcut aceste analize, iar până în momentul de față se încadrează în cel de-al patrulea scenariu, pe baza acestei predicții, peste 1000-1500 de cazuri pe zi la vârful acestui val care ar putea să fie la finalul lunii septembrie.

Toate aceste analize au un anumit grad de încredere care descrește odată cu trecerea timpului, fiind variabile importante care dau acest trend.”

Cosmin Prelipceanu: “Să mai plece oamenii în concediu?”

Andrei Baciu: “Sunt două abordări distincte. Haideți să ne trăim viața responsabil, fiecare ne putem da seama unde este o zonă safe pentru noi să stăm fără mască și unde nu.”

ADVERTISEMENT