Sport

Andrei Rațiu, mesaj optimist înaintea debutului României în Liga Națiunilor: ”Avem o oportunitate bună să ajungem la CE”

La începutul lunii viitoare echipa națională de fotbal a României începe o nouă campanie de calificare la CE din Germania (2024). Din Spania, apărătorul Andrei Rațiu le-a transmis un mesaj coechipierilor ”tricolori”.
12.05.2022 | 11:13
Andrei Ratiu mesaj optimist inaintea debutului Romaniei in Liga Natiunilor Avem o oportunitate buna sa ajungem la CE
Andrei rațiu este om de bază la Huesca și în naționala României, alături de care visează să joace la un turneu final major. Sursa foto: La Comarca
ADVERTISEMENT

Apărătorul de bandă dreaptă, Andrei Rațiu, este unul dintre tinerii fotbaliști români care a confirmat în acest sezon la echipa de club (Huesca). Jucătorul crescut de Villarreal, aspiră la o prezență la CE și simte că România poate să obțină calificarea.

Andrei Rațiu: ”Avem un grup bun, vom lupta”

Andrei Rațiu este fotbalistul pe care fostul selecționer Mirel Rădoi l-a promovat la prima reprezentativă de fotbal a României. A debutat pe 2 septembrie anul trecut, contra Islandei, în calificările pentru Cupa Mondială din Qatar.

ADVERTISEMENT

Crescut și format în Spania, la Villarreal, Rațiu este legitimat în prezent la Huesca, grupare din liga a doua a campionatului iberic și om de bază în naționala României.

Îi merge de minune la echipa de club pentru care a bifat în acest sezon 34 de partide în Segunda Division și Cupa Spaniei. De altfel, într-un clasament întocmit ad-hoc, în funcție de numărul de meciuri jucate, românul este al 4-lea cel mai utilizat fotbalist al Huescăi.

ADVERTISEMENT

Nu se mulțumește doar cu realizările de la echipa de club și visează să joace pentru România la un turneu final major, iar prima oportunitate ar fi Campionatul European din 2024, din Germania. Campania de calificare începe pe 4 iunie, când România va debuta în noua ediție a Ligii Națiunilor, în deplasare, în Muntenegru.

”Am fost aproape de o calificare la Campionatul Mondial. Acum avem o oportunitate bună să ajungem la Campionatul European. Avem un grup bun și vom lupta pentru calificare, pentru că nu ne-am mai calificat de mulți ani la un turneu final.

ADVERTISEMENT

Va fi foarte greu să facem față în cele patru meciuri din Liga Națiunilor, mai ales din punct de vedere mental, dar și fizic. Cred că nu trebuie să ne gândim la rivali în grupă, ci să avem încredere în noi înșine și să facem tot ce trebuie, să ne pregătim bine și să reușim”, a declarat Rațiu, într-un interviu pentru La Liga, citat de Digisport.

Cum s-a impus titular și ce calități îl recomandă

Andrei Rațiu nu a avut probleme majore de adaptare la noua lui echipă. Cunoaște fotbalul iberic pe din afară. La 6 ani a ajuns în Spania, unde părinții lui lucrau deja de vreo doi ani.

ADVERTISEMENT

A început cu fotbalul în sală, iar ulterior a fost remarcat de antrenorii de la Andorra CF, iar la scurt timp de cei ai lui Villarreal. A fost începutul ascensiunii lui în fotbalul mare.

Are în palmares trofeul UEFA Europa League cucerit de ”submarinul galben” anul trecut. Pentru a nu-și irosi talentul, Andrei Rațiu a acceptat în vara anului trecut să facă un ”pas în spate”, în eșalonul doi al Spaniei, la Huesca. S-a impus rapid și este mulțumit de alegerea făcută.

”Nivelul din liga a doua spaniolă este foarte ridicat. Este un joc fizic, tehnic și trebuie să concurezi mereu la cel mai înalt nivel. Cred că am progresat mult în acest sezon. Vreau să dau maximum pentru echipă, dacă antrenorul va miza pe mine.

Cred că atuul meu este condiția mea fizică, dar cred că și partea mentală. E important să evit greșelile și să continui să fiu tenace în continuare. Când eram mic, am jucat ca extremă, eram mai ofensiv.

Idolii mei au fost Ronaldinho și Dani Alves. Întotdeauna mi-a plăcut să joc mai mult în față decât în spate, pe postul de fundaș dreapta”, a mai spus internaționalul român, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT