Sport

Jurnalistul Andrei Vochin, specialistul Fanatik la EURO 2020! Analizele meseriașe ale lui Vochin, 5 săptămâni EXCLUSIV pe fanatik.ro

Andrei Vochin va analiza cele mai importante meciuri de la CE 2021 în exclusivitate pe fanatik.ro.
10.06.2021 | 12:30
Jurnalistul Andrei Vochin specialistul Fanatik la EURO 2020 Analizele meseriase ale lui Vochin 5 saptamani EXCLUSIV pe fanatikro
Andrei Vochin, despre diferențele uriașe de la Euro 2020: „Vestul și restul”. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

Andrei Vochin, unul dintre cei mai reputați jurnaliști sportivi din România, este „special guest” la FANATIK, unde a publicat editoriale și a analizat cele mai importante meciuri din Casa Pariurilor Liga 1. Și unde va analiza cele mai importante meciuri de la EURO 2020, care „inundă” bătrânul continent de vineri, 11 iunie până duminică, 11 iulie.

În vârstă de 52 de ani, Andrei Vochin este o prezență constantă și marcantă în fotbalul românesc de 31 de ani, atât ca ziarist, cât și ca oficial la Federația Română de fotbal.

ADVERTISEMENT

Andrei Vochin, consilierul președintelui FRF Răzvan Burleanu, analizează meciurile de la Euro 2020 pe fanatik.ro

Andrei Vochin și-a văzut prima semnătură în paginile ziarului „Tineretul liber” (fosta „Scânteia tineretului”) în 1990, ca tânăr colaborator, a devenit ziarist „cu acte”, adică angajat permanent la „Sportul românesc” al lui Dumitru Dragomir, în 1991.

În 1995 a debutat „pe sticlă”, la Canal 31, devenit ProTV la 1 decembrie același an. A fost „jucător de bază” în echipa lui Ovidiu Ioanițoaia la celebra emisiune cu tematică sportivă „Procesul etapei”, prima de acest gen, până în 1997.

ADVERTISEMENT

Atunci, în 1997, aproape toată redacția de la „Sportul românesc” trecea cu cai și bagaje la „Prosport”, ziar ultra-modern la acea vreme, finanțat de Adrian Sârbu și condus de Ovidiu Ioanițoaia, Cătălin Tolontan și… Andrei Vochin!

Aceeași „migrație” în masă, adică întregul efectiv redacțional, s-a repetat în 2002, de la „Prosport” la „Gazeta sporturilor”, unde Andrei Vochin a scris, din aceeași poziție de conducere, până în 2014.

ADVERTISEMENT

A fost prezent în tribune la turneele finale mondiale din 1994 (SUA), 1998 (Franța) și 2006 (Germania), la EURO 1996 (Anglia), 2000 (Olanda și Belgia), 2004 (Portugalia), 2008 (Austria și Elveția) și 2016 (Franța).

A văzut pe viu și a analizat în publicațiile la care lucra finalele Ligii Campionilor din 2008 (Moscova, Manchester United – Chelsea 6-5 la loviturile de departajare), 2012 (München, Bayern – Chelsea 3-4 la loviturile de departajare) și 2016 ( Milano, Real Madrid – Atlético Madrid 5-3 la loviturile de departajare).

ADVERTISEMENT

A fost de față și la finala Europa League din 2010 (Hamburg, Atlético Madrid – Fulham 2-1) și nu putea rata finala de la București, din 2012, Atlético Madrid – Athletic Bilbao 3-0, cel mai important meci jucat până acum în România, pe „Arena Națională”, cu 52.347 de spectatori în tribune.

Cum și de ce a făcut Andrei Vochin pasul „dincolo”, din presă în structura FRF

După alegerile pentru conducerea FRF din 2014, istorice cu și fără ghilimele, când „Nașul” fotbalului mioritic, Mircea Sandu a fost „detronat” după 24 ani de „domnie” de tânărul cvasi-necunoscut Răzvan Burleanu, cariera lui Andrei Vochin a luat o întorsătură de 180 de grade.

Dorit insistent de noul președinte FRF în „corpul federalilor”, și nu oricum, ci chiar în funcția de consilier personal, „pentru echilibrul, prestanţa şi imaginea excelentă pe care o are în lumea sportului”, motiva atunci Răzvan Burleanu opțiunea sa, Andrei Vochin a făcut pasul „dincolo” și a devenit „oficial”, față în față cu foștii colegi din presă, care au „tras” în el din toate pozițiile…

„Deși am rămas același, deși mi-am păstrat setul de valori, am «izbutit» să strâng încă din primul an la FRF mai mulți dușmani decât într-o viață, dar, în același timp, am putut să descopăr adevăratele caractere și competențe și din lumea presei, și din cea a fotbalului. Un singur lucru n-am reușit: să renunț la ziar sau la TV. Semn că în viața mea e suficient loc pentru două iubiri: fotbalul și jurnalismul. Cu care voi continua până la capăt” – Andrei Vochin

În paralel cu activitatea jurnalistică sau „federală”, Andrei Vochin a participat ca analist în nenumărate emisiuni de sport, nu numai la amintitul ProTV, dar și la TVR, Realitatea TV, Telesport, Antena 1, OTV, gsptv, Digisport și Telekomsport.

Favoritele lui Andrei Vochin sunt Germania și Olanda, dar „Franța are cea mai bună echipă”

Acum, consilierul președintelui FRF Răzvan Burleanu, ziarist sportiv prin definiție, Andrei Vochin va comenta în stilul său direct, clar și tăios meciurile de la marele eveniment fotbalistic al anului 2021, turneul final Euro 2020, amânat un an, dar, iată, nu desființat, neînvins de pandemia de COVID-19.

Ba mai mult, cu spectatori în tribune și cu patru meciuri, trei în grupe și o „optime” pe Arena Națională din București. Și „spectacolul” știrilor, cronicilor, declarațiilor, editorialelor la FANATIK! Inclusiv analizele lui Andrei Vochin. În exclusivitate la FANATIK!

  • „Mi-ar plăcea o finală Germania – Olanda, sunt favoritele mele, dar cea mai bună echipă mi se pare Franța. Gică Hagi «vede» Anglia câștigătoare, la fel ca și Daniel Pancu, așa că va fi luptă mare la vârf” – Andrei Vochin
  • „Dacă-mi permiteți calamburul, Andrei este cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. În primul rând pentru că le face pe amândouă. Și apoi pentru că le face bine” – Ovidiu Ioanițoaia
  • 1F – 3A/B/C (29 iunie, ora 22:00) este „optimea” care se va juca pe „Arena Națională” din București
  • 13.500 de spectatori vor fi în tribunele „Arene Naționale” la fiecare dintre cele 4 meciuri de la EURO 2020, adică 25% din capacitatea celui mai mare stadion din țară
ADVERTISEMENT