Sport

Andrei Vochin prezintă 3 motive pentru care FCSB continuă să rămână principala favorită la titlu

Punctajul superior, valoarea loturilor și rezultatele directe dintre cele 6 echipe de playoff în sezonul regular nu par să indice o răsturnare de situație
13.03.2024 | 23:26
Andrei Vochin prezinta 3 motive pentru care FCSB continua sa ramana principala favorita la titlu
Andrei Vochin prezintă 3 motive pentru care FCSB continuă să rămână principala favorită la titlu
ADVERTISEMENT

Rapidul a câștigat de o manieră eclatantă derbyul cu FCSB, 4-0, iar dincolo de bucuria creată în sânul suporterilor giuleșteni succesul a avut darul de a păstra o diferență de puncte rezonabilă între lider și urmăritori. Triumful trupei lui Bergodi a recreat, în același timp, și decorul de speranță pentru CFR și Universitatea Craiova, echipe care, la un eventul succes al roș-albaștrilor și-ar cam fi luat adio inclusiv de la dreptul de a visa.

Andrei Vochin prezintă 3 motive pentru care FCSB continuă să rămână principala favorită la titlu

O dată cu ultimul fluier al lui Hațegan de sâmbătă seară, subiectul principal de dezbatere a devenit acela legat de șansele la titlu. Așa cum se întâmplă deseori în fotbal, domeniu încărcat de emoții de tot felul și, evident, de o voaltilitate mare, ultima impresie devine tangentă la certitudine. Până sâmbătă, FCSB era echipa aia atât de solidă care nu avea cum să mai piardă campionatul, pentru ca după înfrângerea cu Rapid să devină o „ruină” ce va irosi din nou șansa de a pune mâna pe trofeu.

ADVERTISEMENT

Păi, și atunci, cine va câștiga campionatul? Aceasta a devenit de câteva zile dilema principală în zona fotbalistică internă. Dincolo de răspunsul diplomatic și extrem de corect cum că echipa care va cuceri titlul este… cea care va termina playofful pe primul loc , într-o analiză a șanselor, cel puțin 3 argumente sunt, în continuare, favorabile roș-albaștrilor.

1. PUNCTAJUL

Chiar dacă a pierdut și al doilea meci contra Rapidului, chiar și după înjumătățirea punctajului, FCSB rămâne lider în clasament, la o diferență de 4 puncte de prima urmăritoare și cu avantajul nerotunjirii, care face ca, la egalitate în final, să aibă câștig de cauză. Cu alte cuvinte, FCSB pleacă la drum cu un avans de aproape două victorii. Atu important.

ADVERTISEMENT
Clasamentul la startul play-off
Clasamentul la startul play-off

2. VALOAREA LOTURILOR

Și aici se înregistrează o supremație a celor de la FCSB. Discuția poate interveni doar dacă ne rezumăm la primul ”11”, deoarece doar valoarea cumulată a tandemului Coman – Olaru se cifrează la 11,5 milioane de euro (38% din valoarea lotului). Prin comparație, de exemplu, valoarea cuplului rapidist Rrahmani – Krasniqi este de numai 2,6 milioane de euro (13% din valoarea lotului), iar perechea Otele – Bîrligea de la CFR ajunge la numai 2 milioane de euro (10% din valoarea lotului).

Aceste cifre confirmă și ceea ce am văzut cu ochiul liber la ora derbyuylui de săptămâna trecută: banca de rezerve a celor de la FCSB este cea mai slabă dintre toate echipele angrenate la lupta pentru titlu. Concluzia e simplă: dacă FCSB nu va avea parte de suspendări sau accidentări pe parcursul play-out-ului atunci valoarea primului ”11” înseamnă încă un atu pentru cucerirea titlului în acest sezon.

ADVERTISEMENT
Sumele sunt exprimate în milioane de euro la data de 15 februarie 2024
Sumele sunt exprimate în milioane de euro la data de 15 februarie 2024

3. REZULTATELE DIRECTE

FCSB a fost înfrântă în ambele derbyuri cu Rapid și a lăsat impresia că poate pierde chiar titlul în fața giuleștenilor. Doar că această cursă finală nu e doar un meci între cele două echipe, ci o dură confruntare și cu celelalte echipe calificate în play-off. La acest capitol, FCSB nu are niciun fel de inferioritate față de Rapid dacă e să ne raportăm la rezultatele înregistrate între cele 6 pe parcursul sezonului regular.

Un clasament alcătuit numai pe baza rezultatelor directe dintre primele 6 formații arată o diferență de “două lungimi” în favoarea Rapidului. Dacă aceste rezultate se vor repeta și în ultima parte a sezonului n-ar fi de ajuns pentru răsturnarea situației. Punctul în plus al giuleștenilor n-ar putea surmonta diferența de 4,5 puncte existentă la start în favoarea roș-albatrilor.

ADVERTISEMENT

 

   Clasamentul între primele 6

            ·        Rapid                      22 puncte

·        FCSB                        20

·        Farul                        15

·        Univ. Craiova         11

·        CFR Cluj                   9

·        Sepsi                        5

 

Surpriza plăcută o reprezintă Farul Constanța, echipă ce a izbutit să obțină un număr mai mare de puncte decât Universitatea Craiova sau CFR, echipe care încă mai vorbesc de titlu. Asta poate însemna că dobrogenii vor putea să ciupească din punctele granzilor, fiind echipa cea mai dificilă dintre out-sidere.

Surpriza neplăcută e legată de punctajul celor de la CFR, extrem de mic față de pretențiile clubului. S-o câștiga campionatul cu echipele mici, doar că asta e sută la sută valabilă atunci când nu avem play-off și play-out și nici înjumătățire de puncte. Sau, cu alte cuvinte, pentru ultimele 10 meciuri, cine nu câștigă cu Sepsi, care a strâns doar 5 puncte de la granzi, poate pierde obiectivul. Fie că vorbim despre titlu, fie că ne raportăm la locurile care vor da dreptul prezenței în cupele europene.

ADVERTISEMENT