News

Angajat la primărie, pus să jure cu mâna pe Biblie că va respecta legea. Filmarea a devenit virală. Video

Un inginer dintr-o primărie gorjeană a fost pus la angajare să jure cu mâna pe Biblie că-şi va face treaba şi va respecta legea.
05.03.2023 | 19:13
Angajat la primarie pus sa jure cu mana pe Biblie ca va respecta legea Filmarea a devenit virala Video
Imagine de la depunerea jurământului
ADVERTISEMENT

Un funcţionar al primăriei Dănești, din judeţul Gorj, recent angajat, a fost pus să depună jurământul atunci când a preluat noul său post, deşi acest lucru nu este prevăzut de niciun act normativ din România. Mai mult, el a fost pus să jure cu mâna pe Biblie că va respecta fişa postului.

Anul trecut, un preot a sfinţit o curbă

Bărbatul a fost angajat ca inginer la primăria Comunei Dăneşti, dar ceremonia prin care a luat în primire postul a avut cel puţin importanţa preluării unei funcţii de ministru. El a jurat cu mâna pe Biblie că va respecta Constituția, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să aplice în mod corect legile țării și să-și îndeplinească în mod conștiincios îndatoririle ce-i revin.

ADVERTISEMENT

“Oficial, domnul Filip Silviu Aurelian este noul nostru coleg, ocupând funcția publică de inginer în cadrul biroului Registrul Agricol și Cadastru. Îi urăm mult succes și multe realizări în noua activitate!”, se arată într-un comunicat al Primăriei Dănești.

 

Momentul ineditei “învestiri” în funcţie s-a petrecut vineri şi a fost filmat chiar de colegii acestuia, care se aud pe fundal cum îl îndeamnă să ţină cât mai bine mâna pe Biblie. Ulterior, filmuleţul a fost postat şi pe pagina de Facebook a Primăriei Comunei Dăneşti.

ADVERTISEMENT

Cazul nu este unul nou sau singular, dar de fiecare dată când astfel de lucruri se întâmplă era surprind, aşa cum s-a întâmplat cu iniţiativa consilierii județeni din Sibiu, care cu ani în urmă au votat unanim ca în sala de ședințe a forului județean să fie instalată o cruce de lemn.

La polul opus acestor practici, politicianul PSD Lia Olguța Vasilescu nu a pus mâna pe Biblie atunci când a depus jurământul pentru învestirea în funcția de ministru al Muncii în cabinetul premierului Sorin Grindeanu, în ianuarie 2017.

ADVERTISEMENT

Tot în categoria curiozităţi religioase trebuie amintit faptul că, în 2013, Patriarhia Română a introdus o slujbă specială pentru sfinţirea autoturismului, pentru şoferii care cred că astfel vor fi păziţi de accidente. Capota este ridicată în aşa fel încât să se poată stropi motorul cu agheasmă.

Pravila prevede ca uşile autoturismului şi portbagajul să fie larg deschise, astfel încât chiar şi în interiorul maşinii preotul sfinţeşte cu apă sfinţită, pe fiecare scaun şi pe volan. În acest fel, şoferul şi pasagerii ar fi feriţi de accidente şi necazuri.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, un preot din județul Bacău a ținut o slujbă pe marginea drumului, printre mașini și camioane și apoi a sfințit locul pe care oamenii îl numesc “curba morții”. Curba se află pe DN11, la ieşirea din Oneşti spre Bacău, iar de-a lungul anilor bucata de drum a fost locul mai multor tragedii rutiere, spun localnicii.

 

 

ADVERTISEMENT