Life

Unde se află Izvorul Tămăduirii. Cum poţi ajunge să iei apa sfinţită din el

Conform calendarului ortodox, Izvorul Tămăduirii se sărbătorește pe 29 aprilie. Care este legenda ce stă la baza acestei sărbători și cum se poate ajunge la locul de unde izvorăște apa sfințită?
29.04.2022 | 06:45
Unde se afla Izvorul Tamaduirii Cum poti ajunge sa iei apa sfintita din el
Biserica Izvorul Tămăduirii se află în Istanbul. Foto: doxologia.ro/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conform tradiției, în prima vineri din Săptămâna Luminată, credincioșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Aceasta amintește de o minune petrecută în Constantinopol, Maica Domnului arătându-i Împăratului Leon cel Mare (457-474) un izvor cu apă vindecătoare.

 Legenda Izvorului Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului. Această pomenire nu are o dată fixă, având loc în fiecare an, în prima vineri de după Paște. Praznicul are menirea de a aduce în atenția credincioșilor rolul pe care Fecioara Maria l-a avut în mântuirea oamenilor.

ADVERTISEMENT

Numele de Izvorul Tămăduirii amintește de o serie de minuni care s-au petrecut în apropierea unui izvor din Constantinopol. Potrivit legendei, cu puțin timp înainte de încoronarea Împăratului Leon cel Mare (457-474), acesta se plimba printr-o pădure. Aici, a întâlnit un om orb care i-a cerut să-i dea apă și să-l conducă în cetate.

În ciuda încercărilor sale disperate, Leon cel Mare nu a reușit să găsească un izvor. La un moment dat, Împăratul a auzit vocea Maicii Domnului. Fecioara Maria i-a spus să nu se ostenească, pentru că apa este aproape.

ADVERTISEMENT

L-a îndrumat spre locul din pădure în care se afla izvorul și l-a sfătuit să-i dea bărbatului apă să bea și să-și spele fața. Din acel moment, omul și-a recăpătat vederea, iar când a urcat pe tron, Leon cel Mare a construit acolo o biserică.

Mulți ani mai târziu, Împaratul Justinian (527-565), care suferea de o boală de grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acel izvor. În semn de mulțumire, el a ridicat o biserică și mai impunătoare, însă construcția fost distrusa de turci in anul 1453.

ADVERTISEMENT

Unde se află biserica Izvorul Tămăduirii şi cum poţi ajunge la apa sfinţită

Biserica Izvorul Tămăduirii din Constantinopol, cunoscută și sub denumirea de Mănastirea Izvorului Maicii Domnului se află în Istanbul, în cartierul Zeitinburnu, în apropiere de Balikli, la numai câteva sute de metri de vechile ziduri ale orașului.

Construcția reprezintă unul din cele mai vechi lăcașuri de cult ortodoxe din cetatea Împăratului Constantin cel Mare. Poarta Silivri este situată la 500 de metri de Biserica Izvorul Tămăduirii. În prezent, ansamblul monahal este amplasat între cimitirul ortodox și cel armean.

ADVERTISEMENT

Mănăstirea Izvorul Tamaduirii este condusă de un episcop și este unul dintre cele mai cunoscute locuri de rugăciune din zonă. Pentru a ajunge la izvorul cu apă sfințită, credincioșii trebuie să coboare 25 de trepte din piatră. Cei mai mulți pelerini vizitează locul în ziua de vineri din Săptămâna Luminată și pe 14 septembrie, conform CreștinOrtodox.ro.

Ce proprietăţi ar avea apa sfinţită

În vinerea din Săptămâna luminată, după Liturghie, preoții săvârșesc slujbă de sfințire a apei, aceasta purtând numele de Aghiasmă Mică. Conform tradiției, ea vindecă bolile.

Învățăturile bisericești spun că apa sfințită are puteri tămăduitoare. Aghiasma Mică trebuie consumată mai ales de bolnavi pentru a împărtăși energiile vindecătoare ale Duhului Sfânt, care există în compunerea ei.

Apa sfințită în ziua Izvorului Tămăduirii se bea de toți membrii familiei, inclusiv de copii, dimineața, pe stomacul gol. Totodată, Aghiasma Mică este recomandată elevilor și studenților, deoarece se consideră că Dumnezeu le va lumina mintea și vor trece cu bine peste teste și examene.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatre, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii