News

Angajații ANSVSA vor să lucreze sub acoperire. Ținta lor, samsarii care vând ilegal porci

Mihai Ponea, vicepreședintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), susține că vinovații pentru răspândirea pestei porcine africane sunt samsarii care pozează în fermieri.
21.11.2021 | 17:54
Angajatii ANSVSA vor sa lucreze sub acoperire Tinta lor samsarii care vand ilegal porci
ADVERTISEMENT

Vicepreședintele ANSVSA Mihai Ponea a afirmat că persistența epidemiei de pestă porcină africană este cauzată de circa 20.000 de samsari care vând porci vii sau carne de porc fără să aibă documentele necesare, informează Agerpres.

Ponea a anunțat că Autoritatea va începe în preajma sărbătorilor un control intitulat „clientul misterios” prin care angajații ANSVSA urmează să pozeze în clienți pentru persoanele care vând ilegal porci sau carne de porc.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vicepreședintele Autorității a anunțat că este în lucru o Lege a porcului prin care autoritățile să capete instrumentele necesare comețului ilicit cu porci.

20.000 de samsari de porci

Din estimările noastre sunt peste 20.000 de samsari care vând porci vii şi carne de porc fără documente şi aşa s-a răspândit pesta porcină africană pe teritoriul României. Scopul nostru este să-i extragem pe aceşti samsari care stau sub umbrela micului fermier, dar care fac trafic ilegal. Dacă nu vom face acest lucru, fermierii noştri şi consumatorii vor avea foarte mult de pierdut”, a declarat Mihai Ponea.

ADVERTISEMENT

Acesta anunță că ANSVSA va declanșa un control în preajma sărbătorilor de iarnă prin care angajații săi vor pretinde că vor să cumpere porci sau carne de porc și astfel să fie identificați cei care fac acest gen de comerț fără respectarea normelor legale și sanitare.

Vom declanşa un control – ‘clientul misterios’ – pentru care am făcut deja o procedură, în care noi vom merge în Bucureşti şi în judeţele limitrofe şi vom face pe cumpărătorii. Sunăm la cei care au postat pe reţelele de socializare, pe site-uri şi spunem că vrem să cumpărăm carne şi pe urmă ne întâlnim. Este o metodă de a-i sancţiona şi descuraja pe cei care fac acest tip de comerţ, dar şi una de atenţionare a consumatorului”, a detaliat Ponea.

ADVERTISEMENT

În paralel, ANSVSA a început să lucreze împreună cu un grup de senatori la o lege care să reglementeze circulația porcilor vii și comerțul cu carne de porc pe teritoriul național astfel încât să fie sancționată mult mai dur nerespectarea legislației sanitar-veterinară.

Şi eu îmi doresc ca de Crăciun să-mi sacrific porcul în curte, la bunicii mei, dar să-l consum eu cu ei acolo. Vrem să eliminăm de sub această umbrelă pe acei 20.000 de escroci care pozează în mici fermieri, care de fapt au sute de porci şi îi vând ilegal în toată ţara, fără control sanitar-veterinar, fără examene ante şi post mortem la carne cât şi la animal şi difuzează pesta porcină africană pe teritoriul României (…)

ADVERTISEMENT

Dacă acum suni în Vrancea, de exemplu, îţi aduce în Bucureşti un porc tăiat şi tranşat, iar acesta este un lucru extrem de grav. Aşa a pătruns pesta porcină africană: a venit unul din Ucraina cu o sacoşă cu carne, a dat resturile la porci şi a început episodul extrem de nefast pentru România”, a explicat Mihai Ponea.

Legea porcului va afecta milioane de gospodării

Legea a fost trimisă deja la Camera Deputaților, care este forul decizional. Legea va permite ca ANSVSA să apeleze și la ajutorul Ministerului de Interne pentru depistarea transporturilor ilegale de porci sau de carne.

Spre deosebire de ANSVSA, care are 5.000 de oameni şi extraordinar de multe lucruri de supravegheat, ei au 100.000 de oameni – într-adevăr şi ei au foarte multe de făcut, dar totuşi este o diferenţă. Noi ne ocupăm de curte şi fermă, nu stăm noaptea pe străzi să păzim”, a declarat vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Potrivit datelor celor mai recente, în România existau pe 18 noiembrie 516 focare active de pestă porcină africană. Din 2019 până acum au fost stinse  3.819 de focare de pestă porcină africană, dintr-un total de 4.335 confirmate.

ADVERTISEMENT