News

Angajații care nu vor avea liber de Sfânta Maria, deși 15 august e zi liberă legal

Pentru români se apropie o nouă minivacanță de patru zile. Care sunt angajații care nu vor avea liber de Sfânta Maria, deși 15 august e zi liberă legal.
02.08.2023 | 08:39
Angajatii care nu vor avea liber de Sfanta Maria desi 15 august e zi libera legal
Angajații români care nu vor avea liber de Sfânta Maria: pe 15 august e zi liberă legal. Sursa foto: calendarkart.com
ADVERTISEMENT

La ușă bate o nouă minivacanță pentru angajații din România, cea cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. De Sfânta Maria, pe 15 august, nu vor avea liber toți cetățenii. Cine sunt ”ghinioniștii”.

Angajații români care nu vor avea liber de Sfânta Maria: pe 15 august e zi liberă legal

Pentru români, 2023 poate fi descris drept un an bun dacă ne uităm la zilele libere pe care le-au avut sau le vor mai avea. Vorbim, în total, de două minivacanțe de câte 3 zile fiecare, 5 minivacanțe de 4 zile și o minivacanță de cinci zile.

ADVERTISEMENT

În total, pentru anul în curs, Codul Muncii a prevăzut ca angajații din România să aibă 15 zile de sărbătoare legală. În realitate, românii au avut mult mai multe decât aceste 15 zile. Motivul: Guvernul a creat punți pentru a crește minivacanțele.

O astfel de punte va apărea peste mai puțin de două săptămâni. Salariații români vor beneficia, la mijlocul lunii august, de mai multe zile libere, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

ADVERTISEMENT

Mai exact, urmează o minivacanță de patru zile pentru bugetari. Vorbim de ziua de marți 15 august (Adormirea Maicii Domnului), care este zi liberă legală, potrivit Codului Muncii. În plus, Guvernul a decis ca și ziua de luni, 14 august, să fie liberă. Se face astfel punte cu weekendul 12-13 august.

Nu toți angajații din România din sectorul public beneficiază de aceste zile libere, deși ele sunt decretate prin lege. În același Cod al Muncii se precizează și situațiile în care salariații nu își pot lua liber pe 15 august.

ADVERTISEMENT

Vorbim aici de unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și unitățile în care munca nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității.

”Salariaților care lucrează în unitățile respective trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca din zilele de sărbătoare legală, de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază”, se arată în Codul Muncii.

ADVERTISEMENT

Care sunt ultimele două minivacanțe din 2023

Minivacanța de Sfânta Maria este antepenultima din acest an. Românii se vor mai bucura de încă două până la finalul lui 2023. Este vorba de o minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei (joi – duminică, 30 noiembrie – 3 decembrie) și o alta similară ca durată, de Crăciun (sâmbătă – marţi, 23 – 25 decembrie).

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea: „Are probleme!” Calvarul prin...
Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea: „Are probleme!” Calvarul prin care trece omul de afaceri
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Iaurt făcut în casă. O rețetă gustoasă și sănătoasă
Iaurt făcut în casă. O rețetă gustoasă și sănătoasă
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților