News

Zile libere de la stat. Pentru milioane de români se apropie a patra minivacanţă a anului

Aveţi grijă cum vă programaţi concediile, deoarece Guvernul le oferă românilor o nouă minivacanţă. Luna viitoare milioane de salariaţi vor avea libere suplimentare.
09.07.2023 | 15:16
Zile libere de la stat Pentru milioane de romani se apropie a patra minivacanta a anului
Românii vor avea patru zile libere la mijlocul lunii august
ADVERTISEMENT

Cei care nu şi-au planificat perioada de concediu au avantajul de a alege datele astfel încât să profite la maximum de zilele frumoase de vară din august. Astfel, la o vacanţă de două săptămâni mai puteţi adăuga, legal, o minivacanţă de patru zile.

Trei minivacanţe de câte patru zile, până la sfârşitul anului

Ideal pentru o astfel de prelungire a sejurului ar fi dacă aţi începe concediul luni, 31 iulie, pentru că, practic, ultima zi la muncă ar fi vineri, 28 iulie, iar înapoi la lucru vă veţi întoarce abia miercuri, 16 august. Asta înseamnă aproape trei săptămâni de vacanţă, cu doar 10 zile de concediu.

ADVERTISEMENT

O astfel de situaţie este posibilă graţiei minivacanţei de la mijlocul lunii august legiferate de guvern încă de la sfârşitul anului trecut. Cum sărbătoarea de Sfânta Maria, din 15 august, pică anul acesta într-o zi de marţi, Executivul a decis să facă punte cu weekendul şi să declare liberă şi ziua de luni, 14 august.

Potrivit Codului Muncii, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, românii au zi liberă data de 15 august, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului, respectiv Sfânta Maria, astfel că o largă categorie de angajaţi va beneficia de această decizie.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, salariații care trebuie să lucreze și în zile de sărbătoare legală au dreptul la compensaţii. Între altele, ei au dreptul să primească liber în următoarele 30 de zile, iar dacă compensare nu poate fi acordată au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Conform legii, angajatorii care nu le acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau nu îi recompensează pentru munca prestată zilele de sărbători legale riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Ultima minivacanţă a fost la începutul lunii iunie. Ziua Copilului (joi, 1 iunie) și a doua zi de Rusalii (luni, 5 iunie) sunt zile libere legale, potrivit Codului Muncii, dar guvernul a decis ca și ziua de vineri, 2 iunie, să fie liberă, pentru a face puncte între cele două sărbători legale și weekendul 3-4 iunie.

În afară de sărbătoarea de Sfânta Maria, românii mai au până la sfârşitul anului patru zile libere legate, ambele putând fi transformate în minivacanţe.

ADVERTISEMENT

Astfel, avem 30 noiembrie (Sf. Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională a României), care pică joi şi vineri, rezultând astfel o nouă minivacanţă de patru zile. De asemenea, libere sunt şi zilele de Crăciun, 25 şi 26 decembrie, care anul acesta pică luni şi marţi, perioada urmând să fie transformată tot într-o minivacanţă de patru zile.

ADVERTISEMENT