News

Angajații de la stat vor avea două salarii. Cine primește unul fix şi unul recompensă

Salarii recompensă în sectorul public anunțate de Ministerul Muncii. Doar anumite categorii vor primi acest timp de remunerație
21.03.2024 | 20:50
Angajatii de la stat vor avea doua salarii Cine primeste unul fix si unul recompensa
Schimbări majore în salarizarea bugetarilor. Noua lege propusă de Ministrul Muncii le va aduce două salarii. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Românii bugetari vor primit două salarii, iar criteriile în funcție de care vor fi acordate au fost anunțate de ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu. Numai o anumită categorie de persoane va beneficia de două remunerații și recompense.

Bani mai mulți pentru bugetari

Ministrul muncii a făcut anunțul într-un interviu acordat la Antena 3 CNN, iar conform declarațiilor sale, conform noii legi a salarizării, angajații din sectorul bugetar vor avea un venit fix, dar și unul variabil, care depinde de performanță. Această măsură vine cu riscul pierderii unor sporuri existente.

ADVERTISEMENT

Membrul Guvernului României a mai precizat, de asemenea, modul în care acești angajați români vor primi acest salariu suplimentar, în funcție de performanța lor.

„Salariul la stat va fi compus dintr-o parte variabilă și una fixă. Și partea asta variabilă, care va fi compusă la rândul său din sporuri, ar putea să fie mai mică, mai mare în funcție de cât de performant ești la locul de muncă în luna respectivă.

ADVERTISEMENT

La fiecare venit al unui angajat din sistemul public vom avea salariu brut de încadrare, vom avea sporurile pe care le obține datorită locului unde își desfășoară munca (ca și acum), fiindcă acele sporuri sunt date de condițiile unde își desfășoară locul de muncă. Adică dacă avem un medic, urgentist sau ATI, sporul provine de la faptul că acelea sunt condițiile de muncă pe care le are”, a  spus pentru Antena 3 CNN ministrul muncii.

Cum vor fi stabilite criteriile de acordare a salariilor bonus

În plus față de sporuri, va exista o altă componentă care trebuie să nu depășească 20% din totalul ordonatorului de credite, și anume un bonus de performanță, care va fi acordat angajaților care îndeplinesc anumite criterii.

ADVERTISEMENT

Simona Bucura Oprescu mai spune că acordarea salariilor recompensă vor fi în funcție de criterii stabilite prin lege la nivel general, iar prin urmare fiecare ordonator de credite le va aplica în mod specific.

Mai multe bonuri de masă tot pentru bugetari

Ministerul Finanțelor a implementat modificări semnificative în regulile privind acordarea tichetelor de masă pentru anul 2024, inclusiv prin majorarea sumei maxime a tichetelor oferite angajaților. Din 1 ianuarie 2024, limita valorii tichetelor de masă a fost crescută de la 35 de lei pe zi la 40 de lei pe zi.

ADVERTISEMENT

Conform proiectului de OUG, entități precum serviciile locale de evidență a populației, echipele de salvare montană, scafandrii civili din cadrul serviciilor de salvare acvatică și personalul din cadrul serviciilor publice de interes local sau județean vor fi exceptate de la anumite prevederi ale legii 296/2023. Această excepție va fi aplicată instituțiilor care nu îndeplinesc anumite criterii și care ar fi fost supuse reorganizării sau desființării.

ADVERTISEMENT