News

Creștere semnificativă pentru tichetele de masă. O anumită categorie de bugetari poate beneficia de mai multe bonuri

Statul acordă mai multe tichete de masă pentru o anumită categorie de bugetari. Valoarea acestora este mult mai mai mare
20.03.2024 | 20:35
Crestere semnificativa pentru tichetele de masa O anumita categorie de bugetari poate beneficia de mai multe bonuri
Bugetarii vor beneficia de mai multe bonuri de masă, însă doar o anumită categorie poate primi. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ministerul Finanțelor a introdus schimbări semnificative în legislația tichetelor de masă pentru anul 2024, inclusiv creșterea valorii maxime a tichetelor acordate salariaților. Începând cu 1 ianuarie 2024, plafonul valorii tichetelor de masă a fost majorat de la 35 de lei pe zi la 40 de lei pe zi.

Bugetarii vor beneficia de mai multe bonuri de masă

Conform informațiilor furnizate de economica.net, proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) elaborat de Ministerul Finanțelor aduce numeroase modificări legii 296/2023, cunoscută sub denumirea de legea austerității.

ADVERTISEMENT

Aceste modificări includ și evitarea restructurării unor instituții din sfera administrațiilor locale, iar bugetarii vor putea beneficia de tichete de masă sau indemnizații de hrană mai mari.

„Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizația de hrană/tichete de masă/norma de hrană, indiferent de denumirea acestora, stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă, nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică. Actualizarea acestor drepturi se face începând cu luna ianuarie 2025”, se mai arată în alineatul 1 din articolul 40 al legii de mai sus.

ADVERTISEMENT

Ce categorii sunt vizate

Conform acestui proiect de OUG, instituțiile precum serviciile locale de evidența populației, salvamontul, scafandrii civili din serviciile de salvare acvatică și personalul din serviciile publice de interes local sau județean vor fi exceptate de la unele prevederi ale legii 296/2023. Această derogare va afecta instituțiile care nu îndeplinesc anumite criterii și care ar fi fost supuse desființării sau reorganizării.

Proiectul de OUG prevede că instituțiile publice menționate nu vor mai fi supuse unor anumite prevederi ale legii 296, începând cu 1 iulie 2024. În plus, acesta vine cu modificări referitoare la valoarea maximă a tichetelor de masă, eliminând restricțiile anterioare care limitau această valoare la nivelul a două salarii minime brute pe țară pe an.

ADVERTISEMENT

Noua derogare va permite celor care au încasat tichete de masă cu valoare mai mare până la sfârșitul anului 2023 și care obțin venituri nete lunare de până la 8.000 de lei să continue să beneficieze de acest avantaj fiscal.

Într-o analiză realizată de firma de consultanță fiscală Frames, se arată că în 2024 piața tichetelor de masă ar putea atinge un nivel record de peste 7 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Această creștere este atribuită și majorării valorii maxime a tichetelor, care asigură un venit suplimentar de 880 de lei pentru cei cu normă întreagă de muncă.

ADVERTISEMENT