News

Angajații din București care lucrează doar 4 zile pe săptămână. Compania a preluat modelul încă din septembrie anul trecut: „Mult mai bine așa”

Salariații unei companii din București lucrează doar 4 zile pe săptămână. Ce spune proprietarul după ce a experimentat acest program de lucru
04.03.2024 | 23:14
Angajatii din Bucuresti care lucreaza doar 4 zile pe saptamana Compania a preluat modelul inca din septembrie anul trecut Mult mai bine asa
Angajații din București care lucrează doar 4 zile pe săptămână. Foto descriptiv Unsplash
ADVERTISEMENT

Angajații unei companii din București lucrează doar 4 zile pe săptămână, după ce conducerea a decis să testeze acest model de muncă, pentru care optează multe firme din afara țării. Ce părere are proprietarul după cele șase luni?

Compania din București care a optat pentru programul de 4 zile pe săptămână

În urma succesului înregistrat de companii din Marea Britanie, Spania și Belgia, care au optat pentru acest experiment, acum și România se alătură noii metode de lucru. O firmă de proiectare din Capitală a introdus săptămâna de muncă de patru zile, încă din septembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Cel care deține compania din București, Virgil Profeanu, este mulțumit în urma acestui experiment. El spune că salariații sunt mult mai productivi, însă mărturisește că a fost ajutat în acest proces de inteligența artificială.

„Automatizare, adică să gândeşti procese pe care să le ajustezi şi să le ajuţi utilizând inteligenţa artificială. Dacă facem un calcul, anul trecut angajaţii noştri au avut încă treizeci şi ceva de zile în plus de concediu plătit”, a declarat proprietarul companiei, pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

Specialiștii în Resurse Umane spun și ei că săptămâna de lucru de patru zile are efecte pozitive asupra angajaților. Starea lor de spirit poate fi mai bună, pot fi mai productivi și au șansa de a acorda mai multă atenție pasiunilor și familiei.

Salariații companiei de proiectare din Capitală sunt foarte încântați de noul program de muncă, deși unii dintre ei nu s-au obișnuit ușor. „E puţin ciudat să nu ajungi vinerea la birou, dar în timp ne-am reorganizat şi cred că a fost mult mai bine aşa. E mai multă concentrare”, a adăugat arhitecta la firma de proiectare, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

„Cheia prosperităţii rămâne munca din greu”

Programul de lucru de patru zile pe săptămână a fost testat în Marea Britanie. Peste 60 de companii și 3.000 de salariați au participat la experiment, pentru jumătate de an. În această perioadă, angajații au fost mult mai productivi. Totodată, numărul concedierilor și demisiilor a scăzut.

Pe de altă parte, experții în economie spun că un program redus crește riscul apariției falimentului. Printre țările care nu sunt de acord cu săptămâna de lucru de patru zile se numără Germania.

ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor, Christian Lindner, declara că o societate nu are cum să își crească productivitatea prin mai puțină muncă. „Cheia prosperităţii rămâne munca din greu”, spunea ministrul german.

ADVERTISEMENT