ADVERTISEMENT
News

Angajații din Sănătate, nici jumătate vaccinați! De ce refuză imunizarea cei din sistemul medical

Autor: Alexandru Năstase | 01.05.2021 | 10:03
Angajații din Sănătate, nici jumătate vaccinați! De ce refuză imunizarea cei din sistemul medical
Nu mulți medici s-au imunizat împotriva COVID-19. Sursa foto - hepta.ro

Angajații din Sănătate, nici jumătate vaccinați! Acesta este adevărul unei țări în care cei din sistemul medical par că se tem de imunizarea împotriva coronavirusului. Din păcate, lucrul acesta duce la adevărate tragedii. De curând, sefa clinicii de Cardiologie de la Spitalul Judetean Sibiu a murit. Femeia nu era vaccinată. 

ADVERTISEMENT

De altfel, conform unui studiu făcut de Federatia Solidaritatea Sanitara în acest moment doar 45% din personalul medical a făcut imunizarea.

Interesant este că datele nu sunt prea departe de cele din restul Europei. Cercetătorii au explicat că 44% din lucratorii sanitari de la nivelul Uniunii Europene s-au imunizat impotriva COVID-19.

Angajații din Sănătate, nici jumătate vaccinați contra COVID-19!

“24,7% dintre respondentii nevaccinati au indicat faptul ca sunt in aceasta situatie deoarece au decis sa nu se vaccineze.

ADVERTISEMENT

Daca acest indicator se mentine neschimbat pana la final, atunci 13,58% dintre lucratori ar refuza sa se vaccineze, nivelul maxim posibil ar fi de circa 86,4%. Pe datele existente tinta de 80% propusa de Uniunea Europeana este dificil de atins, noi fiind deocamdata departe de ea”, a explicat Viorel Rotila, coordonatorul studiului.

Există și un profil al celor care refuză vaccinarea. Concret, acestia nu sunt convinsi de siguranta si eficienta vaccinului.

Apoi, oamenii care spun pas vaccinării fac parte din colective cu putini colegi vaccinati. Nu in ultimul rand, nu au fost subiectii unor informari oficiali pe tema vaccinului, se mai arata in documentul citat.

ADVERTISEMENT

Medicii care nu vor să se imunizeze consideră că vaccinul este un experiment genetic, ca toata campania de vaccinare este o manipulare ordinara sau ca imunizarea nu e necesara pentru majoritatea populatiei.

De asemenea, cei care au răspuns studiului au mai transmis că un vaccin aparut peste noapte nu ii poate convinge sa se vaccineze sau ca vor alege sa se imunizeze atunci cand vor ajunge la concluzia “ca merita”.

ADVERTISEMENT

În același timp, studiul arată că medicii si asistentii medicali nu doresc sa fie fortati sa se vaccineze, ci convinsi. “Avem un sistem informatic de evidenta a persoanelor vaccinate. Cei care gestioneaza aceasta baza de date au obligatia de a face ei acest studiu, pe date reale, in randul personalului din spitalele COVID, in randul medicilor de familie si au aceasta datorie ca urmare a faptului ca se previzioneaza o criza a vaccinarii.

Mai exact, numarul persoanelor dispuse sa se vaccineze se apropie de sfarsit. E imposibil sa ceri unui personal medical care refuza vaccinarea sa devina un consultant in randul populatiei care sa recomande vaccinarea. Aceste date trebuie culese, nu e vorba de informatii individuale, ci de informatii generale: un procent, un numar.

ADVERTISEMENT

Trebuie luate masuri prin schimbarea legii, deoarece Constitutia permite. Pot obliga anumite categorii de populatie sa se vaccineze. Italia a facut acest lucru cu personalul medical, acolo e nevoit sa se vaccineze”, a explicat pentru Ziare.com Sorin Paveliu, medic primar boli interne si expert in politici de sanatate.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!