News

Angajatorii ar putea scăpa de taxele salariale. Ce prevede un proiect aflat pe masa deputaților

Deputații au în analiză introducerea unei scutiri de taxe pentru angajatorii care plătesc abonamente de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie
13.12.2022 | 10:18
Angajatorii ar putea scapa de taxele salariale Ce prevede un proiect aflat pe masa deputatilor
Deputații urmează să voteze o scutire de taxe pentru angajatoi Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit unui proiect de lege, dacă plătesc pentru salariați abonamente de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie, angajatorii nu vor plăti taxe salariale la stat.

Angajatorii ar putea scăpa de taxele salariale

Dacă proiectul de lege, care este propus pentru adoptare la Camera Deputaților, după ce a fost respins în Senat, devine realitate, angajatorii nu vor plăti impozit pe venit și contribuții sociale pentru pensii (CAS), sănătate (CASS) și muncă (CAM).

ADVERTISEMENT

Scutirea de taxe salariale ar urma să se aplice dacă angajatorul va acorda beneficiul într-o limită anuală de 400 de euro de persoană, scrie avocatnet.ro.

Este vorba, mai precis, de „contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană”.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost modificat față de forma propusă inițial pentru acoperirea mai multor astfel de servicii.

În ce condiții s-ar putea aplica aceste prevederi

În cazul în care proiectul devine lege, beneficiul va fi introdus la alineatul 4 al articolului 76 al Codului Fiscal, unde sunt menționate veniturile salariale (inclusiv cele asimilate) pentru care nu se datorează impozit pe venit.

ADVERTISEMENT

Ca și la articolul 142, unde sunt menționate sumele neincluse în baza lunară de calcul a CAS, ceea ce înseamnă, potrivit sursei citate, că, automat, sumele nu vor fi incluse nici în baza de calcul a CASS, nici în baza de calcul a CAM.

De asemenea, contravaloarea acestor abonamente, în limita aceleiași sume, ar urma să fie considerată cheltuială deductibilă limitat în cazul persoanelor fizice care obțin venituri independente (sistem real).

ADVERTISEMENT

Pentru a deveni realitate, proiectul de lege trebuie adoptat de deputați, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT
Tags: