News

Angel Tîlvăr, noul ministru al apărării, a ”uitat” să-și achite serviciile de pază. Parlamentarii primesc sume uriașe pentru activitățile din teritoriu

Angel Tîlvăr, noul ministru al apărării, a fost chemat în instanță de Consiliul Județean Vrancea, pe motiv că nu și-a plătit paza la biroul de parlamentar.
01.11.2022 | 18:49
Angel Tilvar noul ministru al apararii a uitat sasi achite serviciile de paza Parlamentarii primesc sume uriase pentru activitatile din teritoriu
Angel Tîlvăr, noul ministru al Apărării, este la al cincilea mandat de parlamentar / Foto: EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO / Hepta
ADVERTISEMENT

Angel Tîlvăr, ministrul desemnat al apărării, este la al cincilea mandat de parlamentar de Vrancea, fiind considerat unul dintre apropiații baronului Marian Oprișan. În anul 2016, un control a Curții de Conturi a scos la iveală că CJ Vrancea ”a uitat” să taxeze serviciile pe pază ale clădirii care găzduia birourile parlamentare ale aleșilor PSD. Unul dintre cei nominalizați era actualul ministru al Apărării.

Angel Tîlvăr, în lotul parlamentarilor PSD Vrancea care nu și-au plătit paza

Pe data de 3 ianuarie 2013, Angel Tîlvăr a încheiat un contract de închiriere cu Consiliul Județean Vrancea pentru un spațiu de 21,56 mp, plus dependințe de 25,57 mp, pe Strada Republicii, nr 13 din Focșani, până la încheierea mandatului de deputat. Prin contract, el s-a obligat să achite toate utilitățile: energia electrică, telefon, gaze, apă-canal, salubritate, etc.

ADVERTISEMENT

Printre aleșii care aveau (sau avuseseră) birou acolo se numără: Ciprian Nica, Cristian Dumitrescu, Petru Filip, Victor Roman sau Miron Mitrea.

În 2016, un control al Curții de Conturi a scos la iveală faptul că CJ Vrancea a uitat să le impute parlamentarilor contravaloarea serviciilor de pază pentru perioada ianuarie 2013 – septembrie 2016, rezultând o gaură la bugetul local de 25.700,06 lei. CJ Vrancea a contestat, în instanță, raportul Curții de Conturi, dar în octombrie 2017, judecătorii au admis parțial contestația, dar au dispus menținerea măsurilor legate de recuperarea sumelor de la chiriași.

ADVERTISEMENT

Noul ministru al apărării, dat în judecată de CJ Vrancea, abia după ce datoria s-a prescris

CJ Vrancea trece la notificarea parlamentarilor pentru plata creanței, operațiune care durează doi ani, din decembrie 2016 până în decembrie 2018.

Abia în 2019, Consiliul Județean decide să se adreseze instanței, pentru că aleșii PSD nu dădeau semne că intenționează să plătească sumele respective. Instituția preferă să-i cheme separat pe fiecare dintre ei, însă le solicită acestora suma întreagă.

ADVERTISEMENT

Doar că la data la care Angel Tîlvăr a fost chemat în instanță de CJ Vrancea, interevenise deja prescripția pentru datoria constatată în raportul Curții de Conturi. Actualul ministru al apărării invocă termenul de prescripție, dar și fractura de logică din cererea CJ Vrancea.

”Pretențiile formulate nu sunt dovedite, printr-un simplu calcul matematic, împărțirea valorii totale a serviciilor de pază pentru întreg imobilul, aferent întregii perioade contractuale la suprafața totală a imobilului, rezultând o valoare de 336,11lei/mp/perioada contractuală. Or, având în vedere că suprafața închiriată este de 21,57mp suma maximă datorată este de 8.454,85 de lei și se compune din: 336,11×21,56 mp = 7.246,35 lei și 56,019 x21,57 mp = 1208,32 de lei”, se arată în întâmpinarea depusă de avocații lui Tîlvăr, conform FANATIK.

ADVERTISEMENT

Avocații lui Tîlvar: ”Paza nu este o utilitate ci un serviciu”

Avocații mai vin cu un argument interesant, că serviciile de pază nu intră la categoria ”utilități”, deci nu sunt prevăzute în contractul de închiriere.

”Or, având în vedere că serviciile de pază nu sunt utilități, ci servicii care nu au a fost prevăzute expres în contractul semnat de ambele părți, pretențiile reclamantului exced cadrului contractului, astfel încât acesta nu datorează suma de 25.700,06 de lei (…).

Pârâtul și-a îndeplinit toate obligațiile asumate prin contract, solicitând instanței admiterea excepției invocate, și în cazul respingerii acesteia ca fiind neîntemeiată”, se mai arată în întâmpinare.

Angel Tîlvar a câștigat recursul fără să se prezinte

Senatorii și deputații din România beneficiază lunar de sume forfertare care pot ajunge la peste 100% din valoarea salariului, bani care sunt destinați plății chiriei, a utilităților la birourile din teritoriu, precum și plata angajaților.

Angel Tîlvăr a câștigat lejer procesele cu CJ Vrancea, după ce instanța a constatat pe bună dreptate, că a intervenit termenul de prescripție pentru sumele restante. Argumentul CJ Vrancea, conform căruia prescripția ar trebui calculată de la data finalizării litigiului între instituție și Curtea de Conturi, a fost respins.

În faza de recurs, finalizată în primăvara anului 2022, Angel Tîlvar nici măcar nu s-a mai prezentat în instanță, deși a fost citat la trei adrese.

ADVERTISEMENT