News

ANI, o instituție ineficientă și costisitoare. Agenţia a ajuns spaima consilierilor locali din comune obscure

Agenția Națională de Integritate (ANI) era cândva spaima politicienilor, însă în ultimii ani „capturile” făcute de Agenție au scăzut atât numeric, cât și din punct de vedere al statutului celor prinși încălcând legea.
01.07.2021 | 15:21
ANI o institutie ineficienta si costisitoare Agentia a ajuns spaima consilierilor locali din comune obscure
Noul președinte al ANI, Florin Moise, trebuie să relanseze activitatea unei instituții cu angajați plătiți bine, dar ineficienți/ Foto montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Senatul a numit, miercuri, un nou președinte al Agenției Naționale de Integritate, pe Florin Moise, care până acum a ocupat funcția interimar, din postura de vicepreședinte. Principala misiune a noului șef al ANI este să relanseze activitatea unei instituții care, de mai mulți ani, descoperă doar ilegalități făcute de funcționari minori ai statului.

După o analiză a activității ANI de la începutul anului, rezultă că numărul de ilegalități descoperite de către inspectorii de integritate este mai redus decât cel al angajaților Agenției, 49 față de 71. Chiar dacă ne raportăm la cele 22 de funcții de inspectori de integritate, cei care verifică efectiv declarațiile de avere și interese, rezultă fiecare inspector a identificat cam două încălcări ale legii în cele șase luni scurse de la începutul anului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu au fost descoperite ilegalități comise de către funcționari importanți ai statului, ANI putându-se lăuda doar cu un caz de incompatibilitate al unui fost secretar de stat și cu sesizarea Parchetului pentru conflict de interese de natură penală împotriva unui fost director general al RATB.

În schimb, ANI rămâne spaima consilierilor locali din comune obscure, prinși de cele mai multe ori în conflict de interese sau incompatibilitate.

ADVERTISEMENT

ANI a sesizat Parchetul de nouă ori în șase luni

Astfel, dintre cele 49 de ilegalități descoperite de la începutul anului, 28 sunt cazuri de incompatibilitate, opt cazuri de conflict de interese administrativ, patru cazuri de avere nejustificată, iar în nouă cazuri a fost sesizat parchetul, faptele fiind de natură penală.

În ce privește averile care nu pot fi justificate, au fost identificați trei angajați ai statului care, cumult, nu pot justifica proveniența a 464.000 de lei. Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Cluj a fost sesizată și în cazul unui fost inspector din cadrul primăriei Cluj-Napoca, pentru care a fost socotită ca fără justificare o sumă de 500.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Sesizările la Parchet au fost făcute, în general, pentru găinării comise de aleși locali sau funcționari în detrimentul firmelor proprii sau deținute de membri ai familiei. De exemplu, un primar din Gorj a băgat bani publici în detrimentul firmei deținute de soție și fiul său, iar un șef de serviciu de la spitalul din Orșova a facilitat încheierea unor contracte cu firma deținută de mama lui.

Un fost primar dintr-o comună bihoreană și-a angajat fratele și cumnata, iar directoarea unui liceu din orășelul Bălan a încheiat un contract cu firma soțului pentru lucrări de reparații la respectiva unitate de învățământ ș.a.m.d.

ADVERTISEMENT

Salarii mari la o instituție cu eficiență în scădere

În apărarea Agenției, poate fi invocat însă numărul mare al declarațiilor de avere și interese pe care trebuie să le gestioneze, de la momentul înființării instituției până acum fiind postate pe portalul instituției un număr de 9.571.848 declarații.

„Plevușca” prinsă de către ANI justifică greu schema de personal și salariile angajaților Agenției. Până la numirea ca președinte al ANI, Florin Moise a primit un salariu de vicepreședinte de 16.640 lei lunar, însă doi directori din cadrul instituției trec de 18.000 de lei leafă întrucât ei pot primi și sporuri. Astfel, toți cei 71 de angajați au un spor de 15% pentru condiții vătămătoare de muncă, iar în afara celor trei șoferi și trei îngrijitori, mai primesc un spor, tot de 15%, pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate.

Cu aceste sporuri, salariile inspectorilor de integritate variază între 14.037 și 8.726 lei, în funcție de vechime și de gradația obținută de fiecare. Salariile șoferilor oscilează între 4.600 și 4.800 lei, iar cele ale îngrijtorilor între 3.600 și 4.200.

ADVERTISEMENT