News

Animalele descoperite în premieră în Munții Carpați. Pe cine pune în pericol prezența lor

Cercetătorii români susțin că a fost confirmată, prin teste genetice, prezența unui lup-câine în Munții Carpați, ceea ce ar putea afecta întreg ecosistemul
05.11.2023 | 22:18
Animalele descoperite in premiera in Muntii Carpati Pe cine pune in pericol prezenta lor
Haită de lupi din Munții Carpați. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Fundaţia Conservation Carpathia susține, în urma unui larg studiu genetic, desfășurat pe mai mulți ani, că probele ADN adunate din Munții Carpați în rândul populației de lupi confirmă prezența prezenţa unui hibrid lup-câine. Aceasta ar fi prima confirmare oficială a prezenței acestei specii hibrid în Munții Carpați.

Specie hibrid lup-câine în Munții Carpați

Cercetătorii de la Fundația Conservation Carpathia susțin că în acest moment apariția acestei specii hibrid nu reprezintă o amenințare, însă, pe termen lung acest lucru ar putea deveni periculos, prin degradarea genetică a speciei și dispariția ei, în cele din urmă.

ADVERTISEMENT

„Deşi hibridizarea pare a fi o ameninţare nesemnificativă la acest moment, ea poate evolua şi poate conduce în timp la o degradare genetică urmată de o extincţie totală a acestei specii. În cazul României, hibridizarea este un fenomen cauzat de câinii hoinari, care au apărut în habitatul lupilor. Prezenţa lor pune în pericol sănătatea genetică a populaţiei de lupi pentru următoarele decenii.

La 3 detecţii ale lupilor pe camerele de monitorizare, în habitatul forestier, apare şi o detecţie a câinilor fără stăpân. Pentru a evalua acest fenomen, cercetătorii Fundaţiei Conservation Carpathia au colectat probe de salivă de la 21 de câini din zona cercetată, concomitent cu perioada în care au fost colectate şi probele ADN lăsate în urmă de lupi”, se arată într-un comunicat de presă al Fundaţiei Conservation Carpathia.

ADVERTISEMENT

Autorii studiului spun că au analizat amprentele genetice ale speciei, colectând, în perioada 2018-2020, un număr de 503 probe non invazive de ADN: probe de urină pe zăpadă, excremente, fire de păr lăsate de lupi. Probele au fost apoi analizate la un laborator specializat din Slovenia, unde au fost urmăriţi 16 markeri genetici specifici canidelor, dar şi un marker genetic suplimentar pentru identificarea sexului. „Am identificat 48 indivizi unici, 27 masculi, 20 femele și un hibrid lup-câine”, spun autorii studiului.

Totuși, cercetătorii spun că studiul se întinde pe mai mulți ani, existând deja probe colectate pe alți doi ani, plus că vor fi colectate probe de ADN și în acest an. “Studiul este unul pe termen lung şi nu se limitează la perioada anunţată. În laborator se află în lucru acum probele de ADN pentru încă doi ani, procesul de secvenţiere a ADN-ului fiind complex. Ne propunem să colectăm probe şi în iarna aceasta”, a precizat Ruben Iosif, coordonator al departamentului monitorizare a faunei din cadrul Fundaţiei Conservation Carpathia.

ADVERTISEMENT

Care este populația de lupi din România

Potrivit cercetătorilor de la FCC, densitatea estimată a populației de lupi în Carpații Meridionali este de 2.35 lupi/100 km2 (BCI=1.68 – 3.03), mai mică decât densitatea din Parcul Național Yellowstone din SUA (5 – 9.8 lupi/100 km2), mai mică decât densitatea din nordul Munților Apenini din Italia unde habitatele sunt mai fragmentate (4.7 lupi/100 km2 ; Apollonio et al., 2004).

„În Peninsula Scandinavă, o zonă cu condiții climatice diferite unde populația de lupi încearcă să își revină după un declin genetic de amploare, densitatea lupilor este semnificativ mai mică decât în cazul nostru (0.18 lupi/100 km2)”, se arată în comunicatul FCC.

ADVERTISEMENT

Cei de la Fundația Conservation Carpathis susțin că estimările privind populația de lupi din România merg pe aproximativ 3000 de exemplare, însă cifra nu are un fundament științific. „Știm că la calcularea efectivelor pentru această specie nu s-au utilizat metode științifice de monitorizare, rezultând date nerealiste. Deși la nivel European România pare să aibă o populație viabilă de lupi, Munții Carpați rămân în continuare printre cele mai puțin studiate ecosisteme montane din Europa”, mai arată sursa citată.

Cercetătorii de la FCC susțin că existența unei populații de lupi este esențială pentru conservarea întregului ecosistem din Munții Carpați.

„Prezența lupilor influențează abundența speciilor pradă și susțin rețeaua complexă a vieții. Echilibrul ecosistemelor se bazează pe prezența unor prădători de vârf precum lupii. Prin prădarea și eliminarea din ecosisteme a exemplarelor vulnerabile (indivizi bolnavi, răniți, tineri sau prea bătrâni), lupii ajută la menținerea populațiilor de specii pradă mai sănătoase și mai viguroase.

Prădarea copitatelor (cerb, căprior, mistreț) de către lupi reglează distribuția spațială și mărimea efectivelor, astfel încât este menținută la un nivel tolerabil presiunea ierbivorelor asupra vegetației. În lipsa unor prădători precum lupii, ierbivorele ar putea afecta negativ regenerarea pădurilor, prin pășunat intens”, se arată în comunicatul Fundației Conservation Carpathis

ADVERTISEMENT
Tags: