Life

Animalul care își comemorează morții printr-un ritual bizar. Trăiește și în România

Animalul care trăiește în România și își comemorează morții printr-un ritual ciudat. Nu te-ai fi gândit niciodată că face asta.
25.10.2023 | 19:00
Animalul care isi comemoreaza mortii printrun ritual bizar Traieste si in Romania
Animalul din România care își comemorează morții printr-un ritual ciudat. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Folclorul spune că un animal, care trăiește și în România, își comemorează morții printr-un ritual ciudat. Mulți oameni îl văd cel puțin odată pe zi, dar nu se gândesc că se întâmplă așa ceva atunci când un exemplar moare.

Animalul din România care își comemorează morții

În folclor se spune că atunci când o cioară moare, celelalte păsări se strâng în jurul ei și organizează un fel de tribunal pentru a decide care va fi mai departe soarta suratei decedate.

ADVERTISEMENT

Realitatea, însă, este puțin diferită. E adevărat că ciorile chiar își comemorează morții printr-un tip de înmormântare bizară. Obiceiul se încadrează într-un domeniu mai puțin cunoscut al științei numit, tanatologie corvidă, acel grup de păsări din care fac parte ciorile, corbii și gaițele.

Totodată, speciile din această familie sunt cunoscute pentru că sunt de o inteligență deosebită. Tanatologia este cea care studiază moartea și practicile care țin de aceasta.

ADVERTISEMENT

Astfel, ciorile se adună în jurul păsărilor care au murit, dar înmormântarea are un alt scop față de cel al oamenilor, având un rol mai mult investigativ. Se crede că observarea morților le permite păsărilor să afle dacă se află sau nu în pericol.

Ce se întâmplă atunci când este găsită o cioară moartă

Atunci când cioara găsește o altă pasăre moartă, primul lucru pe care îl face este să emită o serie de sunete sau zgmote puternice pentru a le atrage atenția celorlalte asupra a ce s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

Acest semnal de alaramă face ca cioara moartă să fie înconjurată rapid, în 10-15 minute, de păsări care încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat, astfel încât să evite să sfârșească în același mod.

În aceste condiții, faptul că ciorile au devenit sinonime cu moartea oamenilor poate fi considerată o adevărată ironie, ele fiind, de fapt, cele care fac tot posibilul pentru a sta la distanță de asemenea tragedii.

ADVERTISEMENT

Moartea își pune amprenta chiar și asupra creierului ciorilor. Un studiu de imagistică a demonstrat că atunci când privesc un membru mort al speciei lor le este stimulată partea creierului responsabilă de deciziile complexe, scrie flscience.com. 

ADVERTISEMENT
Tags: