Life

Animalul care te poate băga direct în spital. E purtătorul unei boli grave, deși el pare blând și jucăuș. Trăiește și în casele oamenilor

Un animal banal te poate băga direct în spital. Deși pare blând, poate fi purtătorul unei boli grave, iar multe persoane îl au în casă.
16.09.2023 | 07:04
Animalul care te poate baga direct in spital E purtatorul unei boli grave desi el pare bland si jucaus Traieste si in casele oamenilor
Animalul care te poate băga direct în spital. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un animal blând și jucăuș pe care multe persoane îl au în casă te poate băga direct în spital. Deși poate nu știai acest aspect, animalul este purtătorul unei boli grave.

Animalul care te poate băga direct în spital

Dacă ai acest animal în casă, află că te poate băga direct în spital. Este purtătorul unei boli grave, așa că e nevoie de mai multă atenție. Nu te lăsa păcălit doar de blândețea lui.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre papagal, mai exact celebrul Peruș. Multe persoane îl au în casă. Nu necesită atât de multă îngrijire, este un animal blând, însă poate deveni și un pericol pentru oameni.

Poate nu știai, dar papagalii dețin o boală infecțioasă destul de gravă. Este vorba despre Psittacoza, numită și boala papagalului. Cum te poți îmbolnăvi? Simplu, doar respirând praful din excrementele de păsări.

ADVERTISEMENT

În cazuri mai rare, această boală gravă poate fi luată și printr-o mușcătură. Experții spun că perioada de incubație variază de la 5 zile la 3 săptămâni. Cum se manifestă? Diferă de la o persoană la alta.

Pot exista tulburări respiratorii, iar în anumite situații poți ajunge și la pneumonie. Totodată, infectarea cu această boală mai presupune febră, frisoane, dar și dureri musculare, oboseală, ori dureri de cap.

ADVERTISEMENT

Cum poți să te ferești de boala transmisă de acest animal

Deși în primă fază boala afectează plămânii, dacă nu sunt luate măsuri și este tratată, se poate ajunge chiar la probleme neurologice, hepatice, dar și renale. Vestea bună este că poți să eviți boala.

Ce ai de făcut? Dacă ai acest animal în casă, curăță regulat cușca lui. De asemenea, în cazul în care ai mai mulți papagali, nu încerca să îi înghesui într-o singură cușcă, pentru că pericolul de infectare va fi mai mare.

ADVERTISEMENT

Ce alte boli mai poate ascunde acest animal? Inclusiv Salmonella. Cum se transmite? Prin găinaț. Vestea bună este însă că și această boală poate fi tratată prin antibiotice dacă este depistată la timp, arată un bloc dedicat Perușilor. 

O altă infecție contagioasă pe care o poți lua de la acest animal este colibaciloza. Este important să îți monitorizezi papagalul pentru a știi dacă este bine. În general cei care suferă de această infecție beau multă apă, sunt apatici și mănâncă foarte puțin.

În timp poate apărea și alergia la praful de pene. Aceasta se poate dezvolta în doi ani de zile. Pe de altă parte, se poate vindeca chiar și în 10 ani în funcție de persoană. Tocmai din acest motiv, curățenia în colivie este esențială.

ADVERTISEMENT