News

Animalul din România pe care nu vrei să-l vezi niciodată. Devine periculos din luna martie și poate provoca adevărate tragedii

Animalul din România care sperie numai dacă îi pronunți numele. Este de preferat să nu te întâlnești cu el. Din martie devine periculos
11.03.2023 | 09:00
Animalul din Romania pe care nu vrei sal vezi niciodata Devine periculos din luna martie si poate provoca adevarate tragedii
Animalul din România pe care nu vrei să-l vezi niciodată în viață. Sursa foto - facebook Parcul Național Apuseni
ADVERTISEMENT

Există un animal în România pe care este mai bine să nu-l vezi niciodată. Are o reputație deloc bună, în ciuda faptului că acesta stă mai tot timpul ascuns de oameni. Se poate întâmpla însă să se apropie de case, ba chiar să intre în curți, așa cum au pățit-o mai mulți români.

Animalul din România care devine periculos începând cu luna martie

Vorbim despre vipera cu corn, un animal cu o reputație teribilă și care nu iartă atunci când este enervat sau încolțit. De altfel, de-a lungul timpului au avut loc în țara noastră o serie de accidente. Oameni neatenți au intrat în contact cu acest șarpe și urmările n-au fost deloc plăcute.

ADVERTISEMENT

Arealul normal al viperei cu corn este reprezentat de județele Timiș, Caraș Severin, Mehedinți, Hunedoara, Gorj, dar a fost observată și în Alba, Sibiu sau Vâlcea.

Trebuie spus încă de la început că veninul ei este unul hemotoxic și poate să provoace adevărate tragedii. De altfel, discutăm despre cea mai periculoasă specie de la noi. Se întâmplă lucrul acesta datorită cantității mari de venin injectate în comparație cu celelalte două specii de vipere care mai trăiesc în România.

ADVERTISEMENT

Atenție mare, chiar nu este de joacă. O mușcătură de viperă cu corn se poate solda cu consecințe grave. Se poate ajunge în timp scurt la edem, șoc anafilactic, blocaj renal, tulburări de vedere, necroze în imediata apropiere a locului mușcăturii și alte complicații.

De asemenea, în cazuri mai rare, mai ales când nu se administrează vaccinul poate surveni decesul, în special la copii, oameni bolnavi, alergici sau în vârstă.

ADVERTISEMENT

Vipera cu corn este mare iubitoare de căldură, ceea ce face ca ea să hiberneze în lunile reci de iarnă. Sezonul ei de activitate este aprilie – octombrie, dar luați în calcul că în ultima perioadă acestea au fost observate și în martie.

În mod normal, vipera cu corn e destul de ușor de observat, mai ales dacă vă aflați în zone stâncoase. De asemenea, o plimbare la pădure în județele de mai sus, mai ales în păduri bătrâne de stejar sau alte foioase ar putea să vă aducă față în față cu un asemenea exemplar.

ADVERTISEMENT

Are un desen dorsal în romburi și, spun specialiștii, este ușor de recunoscut după cornul caracteristic. Din momentul în care ați văzut-o, cel mai bine este să vă îndepărtați și să o lăsați în pace. Nu încercați să o atingeți, sub nicio formă nu vă apropiați pentru a imortaliza momentul.

Viața dumneavoastră este mai presus de orice și vipera cu corn, într-un moment de neatenție, poate să vă facă foarte mult rău. Nu o atingeți nici măcar cu bețe sau alte ustensile de la distanță. E mai bine pentru toată lumea să o lăsați în pace și să încercați să ocoliți zona.

De asemenea, recomandările experților sunt clare chiar și după ce ați depășit momentul. Mergeți cu atenție în continuare, nu vă abateți de la drumul vostru prin locuri neumblate.

ADVERTISEMENT