Life

Animalul după care Nicolae Ceaușescu se topea. Securiștii erau disperați când îl vedeau

Ce animal adora Nicolae Ceaușescu. Securiștii, terifiați când îl vedeau. Produsul special cu care îl hrănea adesea dictatorul.
07.07.2023 | 14:10
Animalul dupa care Nicolae Ceausescu se topea Securistii erau disperati cand il vedeau
Nicolae Ceaușescu își lua animalul cu el peste tot. Sursa foto: Historia
ADVERTISEMENT

Nicolae Ceaușescu avea un animal pe care îl adora, în perioada vieții sale. L-a primit cadou și îl lua cu el peste tot. Mai mult, de fiecare dată îi asigura o hrană specială, adusă de peste hotare, pe care i-o oferea cu mâna lui. Toți angajații trebuiau să-l îngrijească regește pe animal.

Animalul după care Nicolae Ceaușescu era obsedat. Îl lua cu el peste tot și îi asigura o hrană specială

Fostul președinte al României, din perioada comunistă, se topea după patrupedul său, Corbu. Un câine din rasa ”Labrador”, pe care l-a primit în dar, în 1978, în Marea Britanie, de la fostul lider al Partidului Laburist, David Steel. S-a întâmpla, mai exact, în timpul unei vizite oficiale a dictatorului, alături de Elena Ceaușescu, în Regatul Unit.

ADVERTISEMENT

De când i s-a oferit, Nicolae Ceaușescu nu s-a mai despărțit de animalul de companie. Corbu, denumit astfel după culoarea blănii, era foarte bine îngrijit și hrănit. Pentru a avea un partener de joacă, lui Corbu i s-a adus un câine din aceeași rasă, numit Șorana.

Nicolae Ceaușescu
Nicolae Ceaușescu, alături de Corbu și Șorana. Sursa foto: Agerpres

 

Datorită dragostei pe care o purta câinilor lui, Nicolae Ceaușescu îi cerea mereu ambasadorului român în Marea Britanie să-i cumpere biscuiți englezești, scumpi, special pentru patrupezi. Biscuiții erau expediați în România prin poșta diplomatică.

ADVERTISEMENT

De altfel, Nicolae Ceaușescu se atașase atât de mult de labradori încât a dat ordin Securității ca de fiecare dată când el pleacă în vizite sau se cazează în vilele de protocol, să-i transporte și pe Corbu și Șorana, dar și pe restul animalelor pe care le mai deținea.

Cum i-a înfiorat Corbu pe securiști, la o partidă de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu

Inclusiv la vânătoare îi lua pe câini Nicolae Ceaușescu. Martori oculari au povestit cum într-o zi de iarnă, într-un moment de neatenție a ofițerului veterinar care-l supraveghea pe Corbu, câinele a ieșit din mașina de teren și a luat-o la fugă după ciute, chiar în direcția în care se trăgea cu pușca.

ADVERTISEMENT

Ca animalul să nu fie împușcat din greșeală, a intervenit la timp un angajat al sectorului Cinegetic al Nomenclaturii și a alertat prin radio fuga lui Corbu. Din fericire, animalul s-a întors înapoi, obosit, nefiind obișnuit să alerge prin zăpadă, prin pădure.

Cum au murit Corbu și Șorana

Potrivit unui jurnal al lui Corneliu Vadim Tudor, din 1990, Corbu și Șorana au încetat din viață din cauză că nu au mai dorit să mănânce, după moartea lui Nicolae Ceaușescu și a soției sale. Florin Marinescu, una dintre gărzile de corp ale dictatorului, a relatat că animalele de companie erau obișnuite să fie hrănite doar de mâna lui Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

”Florin Marinescu, una din gărzile de corp ale lui Ceauşescu, relata în presă că în zilele care au urmat fugii soţilor Ceuşescu, el a rămas să păzească Palatul Snagov, unde se aflau şi cei doi câini preferaţi ai dictatorului. Acesta susţine că cei doi câini „au murit de foame. Nu mâncau decât din mâna lui Nicolae. Nu am reuşit să-i facem să mai pună gura pe mâncare”, apare în jurnalul din 1990 al lui Corneliu Vadim Tudor.

ADVERTISEMENT