Life

Animalul pe care l-au creat cercetătorii din România. Ar putea ajunge curând pe mesele oamenilor

Cercetătorii din România au creat un animal unic în laborator. Cât timp va mai trece până când românii îl vor putea mânca.
24.02.2024 | 12:51
Animalul pe care lau creat cercetatorii din Romania Ar putea ajunge curand pe mesele oamenilor
Cercetătorii din România au creat un animal unic în laborator. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că avansarea tehnologiei influențează zeci de domenii. Acum, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, ceea ce cândva părea irealizabil, poate deveni realitate într-un timp foarte scurt. Drept dovadă sunt realizările cercetătorilor din ultima vreme care au uimit întreaga lume.

O nouă rasă atipică de capre a fost obținută în laborator de cercetătorii români

În ultima perioadă, asistăm la din ce în ce mai mult știri privind realizările din laborator ale cercetărilor. De data asta, în centrul atenției este rezultatul obținut de o echipă de cercători de la Institutul Palas din Constanța.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au reușit să creeze prima rasă românească de capră destinată exclusiv producției de carne. Însă, partea interesantă abia de acum urmează, căci gustul ei este unul care îi va uimi pe români.

Capra Bocarp, așa cum a primit numele în laborator, nu este deloc o rasă obișnuită. Carnea sa are, mai degrabă, gust de carne de vițel, ceea ce este total neobișnuit pentru români.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Institutul Palas din Constanța au așteptări mari. Dacă totul decurge conform planului, carnea de capră Bocarp va ajunge în scurt timp pe mesele românilor.

Momentan, capra Bocarp nu îndeplinește condițiile pentru a fi omologată

Procesul de obținerea a unui astfel de rase nu a fost deloc unul ușor. Primele cercetări au început în anul 1992 și au continuat pe parcursul a mai multor de ani. Pentru ca rezultatul să fie cel așteptat, zeci de cercetători și-au adus contribuția la asta.

ADVERTISEMENT

Capra Bocarp este rezultatul mai multor încrucișări realizate de cercetătorii de la Institutul Palas din Constanța. Capra cu gust de vițel este o noutate pe piața din România, iar oamenii de știință speră ca românii să nu fie reticienți.

”Am împerecheat capre de rasa carpatină cu țapi de rasa Boer, iar metișii F1 s-au împerecheat, din nou, cu țapi din rasa Boer, rezultând un produs, cunosocut sub denumirea de rasa Bocarp, care conține 75% sânge de Boer și 25% sânge din rasa Carpatină”, a declarat unul dintre cercetători, potrivit antena3.ro

ADVERTISEMENT

Pentru că experimentul a fost o reușită, deja, la Institutul Palas din Constanța se află 250 de exemplare de capre Bocarp. Deși sunt numeroase, nu sunt suficiente pentru ca această rasă să fie omologată și recunoscută la nivel național.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, mai este nevoie să treacă 3 ani și 6 luni până la producerea unei noi generații. Cercetătorii mai spun că pentru a ajunge la rezultatele pe care și le doresc, au nevoie de 300 de femele adulte și țapi pe 15-20 de familii.

ADVERTISEMENT