Life

Animalul pe care românii îl cresc în cantități industriale. Are o carne cu puțin colesterol și un gust deosebit. Mare parte din producție merge la export

Românii cresc în cantități industriale acest animal. Nu are un preț mare, iar mare parte din producție merge la export. Despre ce este vorba?
10.02.2024 | 12:00
Animalul pe care romanii il cresc in cantitati industriale Are o carne cu putin colesterol si un gust deosebit Mare parte din productie merge la export
România a dat lovitura peste hotare cu carnea pui. Sursa foto: Digi24 / Unsplah / Karyna Panchenko
ADVERTISEMENT

Deși românii cresc acest animal în cantități industriale, iată că mare parte din producție merge la export. De altfel alimentul se vinde și cu un preț cât se poate de rezonabil.

Animalul pe care românii îl cresc în cantități industriale

Există numeroși fermieri în România, dar și agricultori. Iată însă că o mare parte din producția românească ajunge să meargă la export. Așa se întâmplă și în cazul acestui animal, crescut în cantități industriale.

ADVERTISEMENT

Puiul este animalul pe care românii îl cresc în cantități industriale. Îl găsim în rafturile din toate magazinele din întreaga țară, iar prețul nu este deloc unul mare, dacă ar fi să îl comparăm cu alte tipuri de carne.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit despre producția de carne de pui în România. Totodată, el a explicat și ce se întâmplă cu ea. Potrivit acestuia, România exportă jumătate din producția de carne de pui.

ADVERTISEMENT

Totodată, oficialul de la Guvern a mai adăugat și că Ministerul Agriculturii are în plan investiții în locuri de cazare din sectorul suin pentru reproducție. În acest mod va fi asigurată o parte cât mai mare a consumului intern.

Declarațiile acestuia au fost făcute în cadrul unei vizite la o fermă din localitatea Baba Ana. Pe lângă câteva detalii referitoare la carnea de porc, el a adus în discuție și carnea pui. 

ADVERTISEMENT

Cea mai mare cantitate de carne de pui merge către export

„Vizităm toate şantierele pe care le-am deschis anul trecut. Vorbim de 28 de şantiere pentru 56.000 de locuri de cazare în sectorul de reproducţie suin, sunt cu o valoare de aproape 220 de milioane de euro, sunt proiecte foarte importante pentru salvarea acestui sector.

Mandatul meu la Ministerul Agriculturii este să salvez acest sector. Este un sector foarte important pentru că ne dorim foarte mult să consumăm cât mai multă carne produsă în România”, a afirmat ministrul Agriculturii.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește carnea de porc, ministrul spune că România importă 60% din carnea de porc consumată la nivel național anual. De cealaltă parte, producția internă asigură doar 40% din consum.

Când vorbim despre carnea de pui, lucrurile sunt diferite. Deși acest animal e crescut în cantități industriale, producătorii aleg să exporte o mare parte din producție. Lucrurile s-ar putea schimba însă odată cu noile planuri ambițioase.

„Am investit peste 100 de milioane de euro în sectorul avicol, avem un grad de autosuficienţă de 150%, asta înseamnă că 50% din carnea de pui care se produce în România merge la export. (…) La finele anului 2024 vom avea încă 9 milioane de locuri de cazare în plus în sectorul avicol faţă de ce este existent”, a mai spus Barbu.

ADVERTISEMENT