Life

Animalul rar care a fost văzut pe teritoriul României. E pe cale de dispariție. Multe exemplare au fost masacrate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Viețuitoarea unică, observată în țara noastră și care e pe cale de dispariție. Specia a fost aproape nimicită în cel de-al Doilea Război Mondial.
29.03.2024 | 07:50
Animalul rar care a fost vazut pe teritoriul Romaniei E pe cale de disparitie Multe exemplare au fost masacrate in timpul celui deal Doilea Razboi Mondial
Viețuitoarea unică, observată în țara noastră și care e pe cale de dispariție. Specia a fost aproape nimicită în cel de-al Doilea Război Mondial. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Animalul rar care a fost văzut pe teritoriul României. E pe cale de dispariție. Multe exemplare au fost masacrate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Oamenii s-au bucurat să îl vadă și să îl fotografieze.

Viețuitoarea unică, observată în țara noastră și care e pe cale de dispariție. Specia a fost aproape nimicită în cel de-al Doilea Război Mondial

Viețuitoarea unică, observată în țara noastră și care e pe cale de dispariție. Specia a fost aproape nimicită în cel de-al Doilea Război Mondial. Specialiștii spun că este vorba de șoimul călător (Falco peregrinus) care a fost distrus intenționat în acea perioadă.

ADVERTISEMENT

Oamenii credeau că aceștia prindeau porumbeii mesageri ce transportau mesaje importante. În prezent, face parte din animalele amenințate cu dispariția, populația mondială fiind estimată preliminar la 140.000 de indivizi.

În Europa se crede că mai sunt 14.900 – 28.800 de perechi, iar în România populația estimată este de 135 – 250 de perechi. Tendința populațională este considerată crescătoare, motiv pentru care pasărea a fost văzută în țara noastră recent.

ADVERTISEMENT

Potrivit rombird.ro, șoimul călător a apărut în mai multe localități de la malul Mării Negre, dar și în alte orașe importante, cum ar fi: Bistrița Năsăud, Cluj, Brașov, Ialomița sau Brăila. Ultima oară a fost fotografiat pe 27 martie 2024, în localitatea Palazu Mic din județul Constanța.

Informații generale despre șoimul călător

Șoimul călător reprezintă una dintre cele mai răspândite specii de pe Glob, motiv pentru care este întâlnită pe toate continentele (cu excepția Antarcticii). Pasărea are foarte multe subspecii. În România cuibărește în zonele înalte, muntoase, cu preferințe pentru zonele calcaroase.

ADVERTISEMENT

Cele mai numeroase efective sunt localizate în zona Carpaților Occidentali. În multe zone din Europa specia își face cuib foarte des și în zone urbane. Pe timpul iernii se apropie de orașe pentru că sunt este de hrană, în special porumbei.

În plus, cele din regiunile nordice coboară spre sud iarna, în zone mai temperate. Pasărea este sedentară, dar cu mișcări ample, mai ales la exemplarele tinere. Șoimul a suferit un declin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și mai târziu.

ADVERTISEMENT

Concret, în anii 60 – 70 la nivel global au murit mulți șoimi călători din cauza folosirii pe scară largă în agricultură a pesticidului DDT. Acest lucru a avut drept efect scăderea grosimii cojii ouălor, care a dus la spargere, mortalitate embrionară sau a puilor.

Din fericire, specia și-a revenit odată cu interzicerea pesticidelor, dar tot mai există amenințarea reprezentată de braconajul la cuib. Șoimul călător are un teritoriu de vânătoare de 40-200 de kilometri pătrați.

Vânează păsări mici, porumbei, lilieci și mamifere mici. Are o capacitate de zbor record și poate coborî asupra prăzii cu 320 km/h. Își urmărește prada la viteze de 112 km/h, iar în timpul zborului are o viteză medie de 40-55 km/h.

ADVERTISEMENT