News

Un proiectil din al Doilea Război Mondial, descoperit în grădina unui bloc din Sectorul 5 al Capitalei. Au fost chemați geniștii

Un proiectil din al Doilea Război Mondial a fost găsit într-o grădină din Sectorul 5 al Capitalei. Primarul Cristian Popescu Piedone a luat măsuri pentru a nu risca o tragedie.
15.02.2024 | 16:09
Un proiectil din al Doilea Razboi Mondial descoperit in gradina unui bloc din Sectorul 5 al Capitalei Au fost chemati genistii
Un proiectil din al Doilea Război Mondial, descoperit în grădina unui bloc din Sectorul 5 al Capitalei. Au fost chemați geniștii
ADVERTISEMENT

De altfel, angajații Primăriei Sectorului 5 sunt cei care au găsit proiectilul într-o grădină a unui bloc din zona Dumbrava Nouă, în timp ce efectuau lucrări de reamenajare a spațiilor verzi. La fața locului au fost chemate echipaje de geniști, precum și alte forțe de ordine care au expertiză și competență în astfel de situații.

Un proiectil din al Doilea Război Mondial, descoperit în grădina unui bloc din Sectorul 5 al Capitalei

”În urma lucrărilor demarate de Primăria Sectorului 5 de reamenajare a spațiilor verzi din zona Dumbrava Nouă, angajații instituției au descoperit un proiectil din al Doilea Război Mondial, ce se afla în grădina unui bloc”, au transmis reprezentanții Primăriei Sectorului 5.

ADVERTISEMENT

Între timp, până la sosirea specialiștilor, Poliția Locală a fost însărcinată cu păzirea zonei, până când vor sosi experții care au competență în astfel de situații. ”Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a dispus ca zona să fie balizată, iar la fața locului să se deplaseze echipaje de la Ordine Publică şi Circulație din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 5.

Au fost solicitate şi echipaje ale Poliției Naționale. De asemenea, incidentul a fost anunțat şi prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112”, mai transmite sursa citată, cu mențiunea că situația este sub control.

ADVERTISEMENT

50 de proiectile găsite într-o curte din județul Cluj

Astfel de situații sunt des întâlnite în România, chiar și la 80 de ani de la război. De exemplu, în urmă cu cinci zile peste 50 de obuze neexplodate au fost găsite pe o stradă din comuna Baciu, lângă Cluj-Napoca. Proiectilele cu calibru de 82 de milimetri au fost descoperite de un grup de muncitori care săpau la rețeaua de apă din localitate.

Conform Știrile PRO TV, muncitorii sunt cei care au sunat la 112, astfel că la fața locului a ajuns o echipă de pirotehniști de la ISU Cluj. În primă fază muncitorii au descoperit 6 proiectile neexplodate, însă pirotehniștii au folosit detectoarele de metal și au mai scos la suprafață 4 de proiectile neexplodate.

ADVERTISEMENT

Din fericire toate proiectilele au fost duse într-un loc sigur și au fost detonate controlat. Oamenii din zonă au avut motive de îngrijorare în condițiile în care strada respectivă traversează o zonă de case. Norocul a făcut ca muncitorii să nu manevreze de capul lor aceste proiectile și să cheme de urgență specialiștii.

Ce trebuie făcut dacă găsim proiectile neexplodate?

Totuși, ce trebuie făcut dacă găsim vreodată proiectile neexplodate? Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a creionat o listă cu ”lucrurile de făcut și de evitat”, tocmai pentru a nu ne pune viața în pericol, sau a celor din jur. Așadar, dacă cineva găsește astfel de proiectile, sub nicio formă nu ar trebui să le atingă.

ADVERTISEMENT

Așadar, se subînțelege, nu este permis nici să lovim sau să mișcăm proiectilul, dar nici să-l introducem în foc. Totodată, specialiștii ISU transmit să nu demontăm niciodată focoasele și să nu permitem accesul copiilor în zonă. Așadar, pe scurt, nu atingeți niciodată acele proiectile și sub nicio formă nu vă jucați cu focul în preajma lor. Mai mult, în cazul în care cineva descoperă astfel de muniții este foarte important să sune imediat la 112.

ADVERTISEMENT
Tags: