News

Apariție rară într-un parc natural din România. Animalul face parte dintr-o specie rară și evită contactul cu oamenii. Mulți au crezut că este o mutație genetică

Apariție rară într-un parc natural din România. Acest animal extrem de rar și-a făcut apariția și a uimit pe toată lumea. Iată cum arată, de fapt!
24.09.2022 | 10:30
Aparitie rara intrun parc natural din Romania Animalul face parte dintro specie rara si evita contactul cu oamenii Multi au crezut ca este o mutatie genetica
Apariție rară în România. Animalul care a uimit cu prezența sa. Foto: Parcul Natural Apuseni
ADVERTISEMENT

Un animal foarte rar și-a făcut apariția la noi în țară și mulți au rămas fără cuvinte, tocmai pentru această pasăre evită contactul cu oamenii pe cât posibil.

Apariție rară în România. Animalul care a uimit cu prezența sa

Este vorba despre barza neagră, numită și ciconia neagră. Aceasta a fost văzută în Parcul Natural Apuseni, acum câteva zile.

ADVERTISEMENT

Barza neagră este foarte retrasă și tocmai de aceea aparițiile sale sunt rare, evitând contactul cu oamenii.

Aceasta se hrănește cu nevertebrate, amfibieni și reptile, pe care le urmărește în zonele umede și chiar pe râuri.

ADVERTISEMENT

Parcul Național Apuseni, care a făcut publică și o imaginie cu ciconia neagră, a transmis care sunt amenințările pentru această specie, una dintre ele fiind extinderea zonele de construcții:

„Turismul necontrolat si devierea de la traseele turistice care duc la deranj, mai ales în perioada de cuibărit;

ADVERTISEMENT

Drenajul, desecările în pajiștile umede și zonele mlăștinoase, cât și amenajările hidrotehnice pe cursul apelor curgătoare duce la reducerea habitatului favorabil pentru obținerea hranei”, mai arată postarea făcută pe rețelele de socializare.

Barza neagră
Barza neagră. Foto Parcul Natural Apuseni

Berzele negre și-au mai făcut apariția la noi în țară

Deși extrem de rare, aparițiile berzelor negre la noi în țară au fost câteva la număr. Spre exemplu, în 2021, un grup de berze negre a fost văzut în Botoșani.

ADVERTISEMENT

Berzele negre au fost observate pe două iazuri, probabil în căutare de hrană, conform unui anunț făcut de reprezentanţii Serviciului Teritorial Botoşani al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

Conform specialiștilor, berzele negre vin la noi în țară foarte rar, doar în perioadele de cuibărit.

Aceste păsări rare preferă să stea în păduri din zone joase care se află aproape de lacuri, râuri sau mlaștini, de unde pot să își procure și hrana.

În comparație cu barza albă, ciconia neagră este mult mai rară și mai retrasă. Orice activitate umană din preajma lor le poate distruge șansele de a-și face cuibul.

ADVERTISEMENT