News

Vremea extremelor în România. ANM a emis două coduri galbene, unul de ploi torențiale și celălalt de caniculă

Două coduri galbene emise de ANM: unul de vremea rea, celălalt de caniculă.
08.07.2021 | 10:21
Vremea extremelor in Romania ANM a emis doua coduri galbene unul de ploi torentiale si celalalt de canicula
ADVERTISEMENT

ANM a emis un cod galben de vreme rea, care este valabil până în această seară, la ora 22. Acesta intră în vigoare joi, de la ora 13:00. De asemenea, mai este în vigoare și o atenționare de caniculă.

ANM a emis un cod galben de vreme rea, începând de la ora 13

De la ora 13 și până la ora 22, este posibil să apară mai multe fenomene meteo extreme, conform unui anunț făcut de Administrația Națională de Meteorologie.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat deja, trebuie să ne așteptăm la o instabilitate atmosferică accentuată. De asemenea, sunt mari șanse să plouă torențial și pe alocuri poate cădea și grindina.

De asemenea, vântul va bate cu putere și vor avea loc descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 25-40 de l/mp, au mai transmis specialiștii.

ADVERTISEMENT

Zonele afectate de acest cod galben ANM sunt nordul Olteniei și al Munteniei și în zona Carpaților Orientali. Mesajul transmis de ANM mai arătă că instabilitate va fi valabilă și în zone din sud-estul țării noastre.

„În intervalul menționat, în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în zona Carpaților Orientali, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp”, a transmis ANM.

Conform hărții ANM, județele care sunt afectate sunt Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău, dar și părți din Bacău și Vrancea.

ADVERTISEMENT

Cod galben de căldură emis de ANM

ANM a mai emis, joi, și un cod galben de caniculă. Această avertizare este valabilă până vineri. Astfel, va fi depășit indicele de confort termic și vor fi temperaturi cuprinse între 31 și 35 de grade Celsius.

Zonele vizate de codul galben sunt Oltenia, Maramureș și Transilvania. În Banat și Crișana va fi caniculă și temperaturile de aici pot ajunge chiar și la 38 de grade Celsius.

 „Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a Olteniei, în vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei, unde vor fi temperaturi maxime de 31…35 de grade, iar în Banat și Crișana chiar se va intensifica, va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 38 de grade”, a mai transmis ANM.

ADVERTISEMENT