News

Anomalie în Europa din cauza vortexului polar. Țara în care nu a mai nins de 100 de ani e acoperită de zăpadă

O parte a Europei, în care nu a mai nins de 100 de ani, se află acum sub nămeți din cauza vortexului polar care a lovit continentul.
07.02.2023 | 23:08
Anomalie in Europa din cauza vortexului polar Tara in care nu a mai nins de 100 de ani e acoperita de zapada
Ninsori puternice în Spania. Foto: DW
ADVERTISEMENT

Majoritatea țărilor din bazinul Mării Mediterane sunt paralizate acum de frig, cu rafale de vânt de peste 70 km/h. Mai mult, plaja din Spania e acoperită de zăpadă, o anomalie pe care locuitorii din zonă nu au mai văzut-o niciodată.

Vortexul polar a creat anomalii meteo în Spania

Conform Observatornews.ro, vortexul polar e cel care cauzează aceste anomalii meteo și care a ajuns acum în sudul Europei. Astfel, țări ca Grecia, Spania sau Italia au ajuns de la temperaturi de 10 grade Celsius la temperaturi de minus 5 grade în câteva zile.

ADVERTISEMENT

Grecia, țara preferată de români pentru vacanțe, e acum îngropată sub zăpadă, fiind în multe zone cod roșu de ninsori și îngheț. Autoritățile raportează că în nordul țării stratul de zăpadă a depășit jumătate de metru, iar sudul țării e lovită de rafale puternice de vânt.

Pe coasta de est a Spaniei nu a mai nins de 100 de ani, dar acum orașele de la malul mării au fost acoperite de zăpadă, iar temperaturile au atins un nivel record în Valencia și Alicante.

ADVERTISEMENT

În Aragon, altă zonă din Spania, temperaturile au ajuns la minus opt grade Celsius. O cascadă a înghețat aici, motiv de bucurie printre turiști. Meteorologii anunță că vremea va fi rea cel puțin încă o săptămână, până când lucrurile ar trebui să revină la normal.

Încă din luna septembrie, specialiștii europeni anunțau că un vortex polar va lovi Europa și vor exista câteva săptămâni mai grele pentru toată lumea. Cu toate acestea, specialiștii anunțau în general o iarnă blândă, cu zăpadă puțină, dar combinată cu ger care ar putea afecta culturile agricole.

ADVERTISEMENT

”Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne asteptam la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, a transmis cercetătorul științific George Gârbacea.

”Acest fenomen e relevant, ar putea însemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”, a completat și Florinela Georgescu, director ANM.

ADVERTISEMENT

Fenomenele meteo sunt privite cu îngrijorare de români mai ales că facturile la gaz vor crește semnificativ și există riscul ca oamenii să nu mai le poată plăti.

ADVERTISEMENT