News

ANPC, despre puii îngălbeniți de pe rafturile magazinelor: ”Vopsiți prin hrănire, ca vopseaua să nu se spele”

Un anunț extrem de important vine de la ANPC în legătură cu puii îngălbeniți din magazine. Ce mâncăm, de fapt, când cumpărăm o astfel de carne.
27.03.2024 | 10:02
ANPC despre puii ingalbeniti de pe rafturile magazinelor Vopsiti prin hranire ca vopseaua sa nu se spele
ANPC, avertisment privind puii îngălbeniți de pe rafturile magazinelor. Sursa foto: Hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Protecția Consumatorului vine cu o informare extrem de importantă în legătură cu puii îngălbeniți pe care îi găsim pe rafturile magazinelor. O practică deloc naturală a unor firme aduce un adevărat ”atentat la siguranța cetățenilor”, avertizează ANPC.

ANPC, avertisment privind puii îngălbeniți de pe rafturile magazinelor: ”Sunt vopsiți prin hrănire pentru a părea mai buni”

Rafturile marilor lanțuri de magazine din țară sunt pline cu carne de pui extrem de ”arătoasă”. Din păcate, această culoare galbenă nu este deloc echivalentă cu un produs sănătos.

ADVERTISEMENT

Cei de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) transmit un mesaj alarmant pentru cetățeni. Însuși șeful instituției, Horia Constantinescu, ne atrage atenția că mulți dintre puii pe care îi cumpărăm de pe rafturile magazinelor sunt, în realitate, vopsiți.

Astfel, spune același Constantinescu, ne confruntăm cu un ”atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi”. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, șeful ANPC a subliniat că unii dintre comercianți vopsesc carnea de pui printr-o modalitate destul de originală.

ADVERTISEMENT

Nu e vorba de aplicarea unei vopsele după sacrificarea păsărilor, ci de o vopsea pusă în hrana puilor. ”Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită.

Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care îşi vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar şi aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiţi prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în ţesut şi să nu poată fi spălată”, scrie, pe Facebook, Constantinescu.

ADVERTISEMENT

Culoarea ouălor, schimbată și ea de această vopsea

Șeful ANPC mai avertizează că şi ouăle provenite de la aceste păsări au altă culoare, după ce ele primesc mâncare amestecată cu produsele specifice pentru a păcăli consumatorul.

Constantinescu mai punctează că ”acum este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenția asupra acestui fenomen (…) acum se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întregul traseu al puilor vopsiți”.

ADVERTISEMENT

În același mesaj, Horia Constantinescu a mai notat și riscul de contaminare cu salmonelă. A spus că unii inspectori ANPC au descoperit prezența acestei bacterii în unele ferme de producție. Această situaţie, în opinia sa, este o amenințare gravă la adresa sănătății consumatorilor.

Date fiind toate aceste nereguli, Constantinescu a anunțat intenția de a transmite o informare către toate instituţiile competente. ”Vom trimite informare către absolut toate instituțiile. Să verificăm cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul”.

ADVERTISEMENT
Tags: