News

Produsele de post la care românii trebuie să aibă grijă. ANPC a anunțat un val de controale în magazine

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) iau cu asalt piețele din România în perioada postului Paștelui, pentru a-i proteja pe oameni.
18.03.2024 | 08:48
Produsele de post la care romanii trebuie sa aiba grija ANPC a anuntat un val de controale in magazine
Produsele de post la care românii trebuie să aibă grijă. ANPC a anunțat un val de controale în magazine. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Conform directorului general al instituției, Paul Anghel, vânzătorii și producătorii care nu respectă legea vor primi amenzi foarte mari, mai ales că în această perioadă românii sunt extrem de dispuși să cheltuie banii pe alimente. În 2024, postul Paștelui începe luni, 18 martie și durează până sâmbătă, 4 mai, cu o zi înainte de Paște.

Produsele de post la care românii trebuie să aibă grijă

”Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC vor controla şi supraveghea piaţa în perioada postului Sfintelor Paşti, pentru a preîntâmpina orice neregulă din domeniul protecţiei consumatorilor, iar operatorii economici care nu respectă prevederile legislative vor fi sancţionaţi”, a anunţat directorul Paul Anghel pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Mai mult, consumatorii din România au primit o serie de sfaturi de respectat cu ocazia acestor sărbători, pentru ca sănătatea să nu le fie pusă în pericol. Așadar, în primul rând oamenii trebuie să aibă grijă să cumpere alimente doar din locuri autorizate și, mai mult, să păstreze bonurile în caz că vor avea nevoie să facă plângere dacă sunt nemulțumiți de produse.

“Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului Sfintelor Paşti să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea\conformitatea sau siguranţa unui produs.

ADVERTISEMENT

De asemenea, atenţionez asupra faptului că dacă achiziţionaţi produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, riscaţi ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea.

Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc. Nu cumpăraţi produse a căror etichete nu vă informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului. Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Paştelui şi de a evita astfel să fie induşi în eroare“, a explicat specialistul.

ADVERTISEMENT

Ingredientele de pe produsele de Post ar trebui studiate cu atenție de români

Mai mult, șeful ANPC îi sfătuiește pe români să se uite atent pe lista ingredientelor pentru produsele de Post. “În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să ştiţi că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, solicitaţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale”, a completat Paul Anghel.

În concluzie, specialistul le atrage atenția consumatorilor că există produse care pot fi ”contaminate” cu produse care nu sunt de post, iar acestea vor avea inscripția ”poate conține urme de ou, lapte”. În această situație producătorul nu poate fi tras la răspundere, pentru că există astfel de produse care pur și simplu nu pot fi ”purificate” 100% după dorința credincioșilor.

ADVERTISEMENT

Așadar, cu siguranță comisarii ANPC vor patrula și în acest an piețele și mai sigur vor aplica amenzi consistente, așa cum se întâmplă de fiecare dată. În ciuda deselor controale și a amenzilor uriașe aplicate de comisari, producătorii și comercianții nu par să-și învețe niciodată lecția, astfel că situațiile în care reprezentanții ANPC ajung în magazine sau piețe și găsesc nereguli sunt un lucru comun și banal în România.

ADVERTISEMENT