News

Anthony Fauci respinge posibilitatea ca pandemia să fie total eradicată. Ce spune despre un coronavirus „endemic”

Anthony Fauci respinge posibilitatea ca pandemia de coronavirus să fie total eradicată. Epidemiologul cere să nu fie lăsată garda jos în lupta cu virusul.
17.01.2022 | 20:29
Anthony Fauci respinge posibilitatea ca pandemia sa fie total eradicata Ce spune despre un coronavirus endemic
ADVERTISEMENT

Anthony Fauci a vorbit despre pandemie și despre speranța sa că virusul nu va mai avea noi tupini agresive, pe măsură ce își va pierde din riscul de a provoca mortalitatea.

Anthony Fauci respinge posibilitatea ca Covid-19 să fie total eradicat

Principalul epidemiolog din administrația Statelor Unite a precizat că este încrezător în faptul că pandemia va pierde încărcătura letală și în același timp capacitatea de a îmbolnăvi în mod grav anumite persoane.

ADVERTISEMENT

Totodată, acesta a vorbit și despre un coronavirus endemic care ar avea capacitatea să paralizeze societatea și a precizat că acesta ar fi posibil doar dacă va apărea o nouă variantă, mult mai puternică decât toate celelalte și care să anuleze imunitatea tuturor tulpinilor anterioare.

Apariția sa este posibilă „doar în cazul apariţiei de noi variante care să eludeze imunitatea tulpinilor anterioare”.

ADVERTISEMENT

În același timp, deși este foarte încrezător în faptul că coronavirusul își va pierde din putere, epidemiologul a precizat că nu sunt șanse ca infecția să fie total eradicată și el chiar a dat exemplul că acest lucru s-a mai întâmplat o singură dată în istorie, în ceea ce privește variola.

„De-a lungul istoriei infecţiilor s-a întâmplat o singură dată, cu variola”, a mai precizat acesta.

ADVERTISEMENT

Totodată, Anthony Fauci este optimist și a precizat că acest virus ar putea fi controlat în curând, dar aceste lucruri depind inclusiv de valurile de gripă sezonieră sau de alte boli respiratorii.

Experții cred că virusul va deveni mai slab și nu va mai produce cazuri grave

Experta în boli infecţioase de la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra, Annelies Wilder-Smith, a precizat că vor mai apărea noi variante, la fel de periculoase sau chiar mai rele.

ADVERTISEMENT

“Este foarte probabil să apară noi variante ale coronavirusului, chestiunea este dacă vor fi mai mult, sau mai puţin periculoase”, a spus ea.

Totodată, ea a specificat că virusul ar putea fi atenuat în curând, iar el nu va mai provoca atâtea cazuri grave așa cum s-a întâmplat până acum.

“Bazându-ne pe avantajele evolutive ale unui virus, cel mai probabil este ca acesta să se atenueze şi să fie asociat unor cazuri mai puţin grave (…), având în vedere că îi convine să fie mai contagios, dar să nu provoace moartea organismului gazdă”, a subliniat experta.

ADVERTISEMENT