Maia Sandu a primit vizita secretarului de stat american, Antony Blinken, cu prilejul turneului acestuia în Europa de Est.
Președintele Republicii Moldova spune că ”pe 18 februarie am împlinit 30 de ani de relații diplomatice, SUA ne-a sprijinit eforturile de construire a unui stat democratic. Am primit 1,7 miliarde de dolari, care ne-au ajutat să ne întărim ca stat, mulțumim pentru ajutorul oferit parcursului nostru european. Aș fi preferat să ne vedem pe timp de pace.”
”Realitatea în care ne-am trezit pe 24 februarie a pus pe pauză reformele, acum avem un singur obiectiv, pacea în regiune. Războiul din Ucraina se desfășoară la granițele Moldovei”, a mai afirmat Maia Sandu.
”Vom continua să chemăm la dialog și la soluții pașnice. Ca țară neutră, am decis să întindem o mână de ajutor oamenilor afectați de urgia războiului. Peste 250 de mii de oameni au trecut din Ucraina în Moldova, fugind de bombe”, a mai arătat președintele Moldovei, țară care a primit cel mai mare număr de refugiați raportat la populație.
”Angajații statului și voluntari s-au mobilizat să ajute refugiații. Zeci de mii de familii din toată țara găzduiesc refugiați. Nu putem întoarce spatele acestor oameni, sunt majoritatea femei și copii, speriați și disperați de război”, a mai arătat Maia Sandu.
Președintele face un apel la sprijinul internațional: ”Republica Moldova are nevoie de ajutorul și contribuția semnificativă a comunității internaționale pentru a face față valului mare de refugiați. Unele state și-au exprimat deja disponibilitatea de a prelua și găzdui refugiați, doar cu ajutorul partenerilor putem ajuta Ucraina.”
”Nu avem informații acum că trupele din Transnistria se vor implica în războiul din Ucraina. Autoritățile încearcă să facă tot ce pot pentru a asigura securitatea cetățenilor. Sunt însă implicații economice foarte grave, pentru că aveam relații economice foarte importante cu Ucraina”, a răspuns Maia Sandu întrebărilor jurnaliștilor.
”Domnule Secretar de Stat, sper că turneul dumneavoastră să aducă pacea. Republica Moldova și Statele Unite ale Americii au dezvoltat o relație foarte bună în cei 30 de ani și sper să ne revedem în zile mai bune”, a concluzionat Maia Sandu.
”Republica Moldova merită gratitudinea comunității internaționale pentru ajutorul dat refugiaților. Joe Biden a cerut 2,75 de miliarde de dolari pentru ajutorarea refugiaților, din care vor ajunge bani la țările care duc greul”, a dat asigurări Antony Blinken.
”Atacul din Ucraina este o încălcare a Cartei ONU. Și noi vrem să reiterăm clar sprijinul ferm pentru integritatea teritorială a tuturor statelor, inclusiv a Republicii Moldova, care a ales o relație mai apropiată cu Occidentul și UE. Vom sprijini investiții în securitatea energetică, foarte importantă pentru Republica Moldova”, a mai afirmat secretarul de stat american.
”Moldova este exemplu de stat care în această criză se află la înălțime. Vreau să mulțumesc în numele poporului american pentru tot ce a făcut poporul Republicii Moldova pentru refugiați. Avem nevoie și de expertiză de la partenerii noștri, pentru că Republica Moldova nu s-a confruntat până acum cu astfel de valuri de refugiați. Povara cea mai mare este pe țările adiacente Ucrainei. Vor veni experți de la ONU”, a mai transmis oficialul din SUA.
”Sprijinim în mod ferm integritatea și securitatea RM și respectăm statutul ei de neutralitate. Vom protesta de fiecare dată când Rusia va agresa alt stat”, a încheiat Antony Blinken.
Antony Blinken este într-un tur în țări din Europa de Est. Sâmbătă, secretarul de stat a vizitat Polonia, iar după vizita la Chișinău va merge în Estonia, Letonia și Lituania. Vineri, oficialul s-a întâlnit cu miniștrii de externe ai statelor membre NATO, G7 și UE.