News

Anularea amenzilor pe durata stării de urgență ar putea fi decisă printr-o lege inițiată de opoziție

07.05.2020 | 11:51
Anularea amenzilor pe durata starii de urgenta ar putea fi decisa printro lege initiata de opozitie
ADVERTISEMENT

Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat, într-o postare pe Facebook,  că ALDE, PSD și Pro România vor depune un proiect de lege prin care să fie anulate o mare parte a amenzilor date pe durata stării de urgență, după ce Curtea Constituțională a decis că acestea contravin Constituției.

Amenzi anulate prin lege inițiată în Parlament

Constatând că sunt peste 300.000 de amenzi și anularea lor depinde de o decizie a instanței, ALDE, PSD și Pro România au elaborat un proiect de lege care să anuleze în mod automat aceste amenzi, fără a mai fi nevoie de a merge în instanță. Asta îi va scuti pe cei 300.000 de români să aglomereze instanțele, să piardă timp și bani, să blocheze activitatea instanțelor și să crească riscul de infectare cu coronavirus”, a scris președintele ALDE.

ADVERTISEMENT

Însă potrivit proiectului opoziției, nu toate amenzile vor fi automat anulate. ”Vom excepta contravențiile primite pentru încălcarea măsurii de carantină, tulburarea ordinii publice și alte fapte în care viața persoanei a fost tulburată”, a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.

Nemulțumiri la Palatul Victoria

Curtea Constituțională a României a dat o lovitură puternică guvernului Orban miercuri, când a decis că cele 300.000 de amenzi date populației în perioada stării de urgență sunt neconstituționale.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a atacat dur decizia CCR de a declara amenzile date în perioada stării de urgență drept neconstituționale. „E o invitație la nerespectarea legii, la nerespectarea regulilor care sunt stabilite în situația de urgență. Un îndemn la anarhie și un îndemn la un comportament incorect față de societate. Această decizie mă șochează”, a spus premierul.

Raed Arafat, șeful DSU și secretar de stat MAI, a spus că fără amenzi autorităților le va fi greu să impună normele de izolare și distanțare socială. ”Mulți oameni pot să interpreteze: gata, dacă nu se mai dau, nu mai contează, ne întoarcem la amenzile mici care au fost, putem face ce vrem”, a spus Arafat într-o intervenție la Antena 3.

ADVERTISEMENT