News

Anunț important pentru cei care încasează pensie şi salariu. În cât timp pot opta pentru unul dintre venituri

17.03.2021 | 19:08
Anunt important pentru cei care incaseaza pensie si salariu In cat timp pot opta pentru unul dintre venituri
ADVERTISEMENT

Anunț important pentru cei care încasează pensie şi salariu. Raluca Turcan a spus în cât timp pot opta pentru unul dintre venituri.

Ministrul Muncii a menționat că proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul a fost aprobat de Guvern. Săptămâna viitoare, acesta urmează să fie prezentat Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Bugetarii care beneficiază de pensie își pot alege opțiunea în termen de 30 de zile, potrivit demnitarului. De asemenea, Turcan a făcut precizări importante cu privire la conținutul proiectului de lege.

Anunț important pentru cei care încasează pensie şi salariu. În cât timp pot opta pentru unul dintre venituri

În cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria, ministrul Muncii a adus clarificări importante cu privire la proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul: „pentru sectorul public există nişte reglementări specifice, şi anume: în momentul în care o persoană optează pentru prelungirea activităţii, atunci, dacă îndeplineşte condiţiile de pensionare, se suspendă dreptul la pensie”.

ADVERTISEMENT

„Opţiunea continuării activităţii după împlinirea vârstei legale de pensionare are drept consecinţă, aşadar, suspendarea pensiei şi cei care cumulează în momentul de faţă pensie cu salariul la stat au obligaţia ca în 30 de zile de la publicarea acestui act normativ să-şi exprime această opţiune. Evident că angajatorii trebuie să-i informeze pe cei care în momentul de faţă se află în situaţia de cumul pensie-salariu, iar dacă nu fac lucrul acesta vor suporta consecinţe sub formă de amendă,” a adăugat.

Demitarul a ținut să sublinieze că proiectul de lege vizează „o opţiune, un drept şi în nici un caz de o obligaţie. Acest drept ține de dreptul salariatului de a munci.”

ADVERTISEMENT

Raluca Turcan a precizat că atât angajații din sistemul public, cât și cei din privat pot alege să muncească până la 70 de ani: „persoanele îşi pot prelungi activitatea până la 70 de ani, atât în sectorul public, cât şi în sectorul privat”.

Ea a adăugat că o asemenea decizie nu este irevocabilă: „de asemenea, au posibilitatea să revină asupra acestei opţiuni de a munci şi să se întoarcă la pensie înainte de vârsta de 70 de ani, iar anii munciţi în plus de persoanele care optează pentru continuarea activităţii conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii”.

ADVERTISEMENT

„De asemenea, aş dori să menţionez câteva detalii ale acestui proiect. Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare şi doreşte să muncească mai departe depune o cerere în sensul acesta şi această cerere este practic suficientă pentru a-şi putea continua activitatea,” a adăugat ministrul Muncii.

ADVERTISEMENT