News

Peste patru milioane de pensii vor avea o creștere consistentă. Cine va beneficia de recalculare

17.03.2021 | 11:46
Peste patru milioane de pensii vor avea o crestere consistenta Cine va beneficia de recalculare
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut precizări importante cu privire la beneficiarii recalculării pensiilor. Potrivit acesteia, aproximativ patru milioane de pensii vor avea o creștere consistentă.

Raluca Turcan a estimat că într-un an și jumătate mai bine de cinci milioane de pensii vor fi recalculate. Ea a explicat că acest lucru va revoluționa întregul sistem.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii a precizat că recalcularea va permite pensiilor mai mici să crească mai repede decât cele mari. Totodată, demnitarul a mai spus și că se dorește ca pensiile speciale să ajungă cât mai aproape de contributivitate.

Peste patru milioane de pensii vor avea o creștere consistentă. Cine va beneficia de recalculare

„În aproape două săptămâni, noi am evaluat aproximativ 169 de mii de dosare de pensii, vorbim despre evaluare în perspectiva recalculării,” a spus Raluca Turcan. Procesul s-ar fi apropiat acum de final, dacă ar fi început când trebuia, în luna iulie a anului 2019, a ținut să menționeze.

ADVERTISEMENT

„În ritmul acesta, noi sperăm să finalizăm într-un an și jumătate acest proces”, a adăugat Turcan. Planul național de redresare și reziliență ar putea să ajute la intensificarea procedurii.

„Într-un termen rezonabil, cinci milioane de dosare de pensii, multe dintre ele în format letric, adică pe hârtie, vor să ajunge să fie evaluate, pentru ca ulterior să intre, în baza unei formule, la recalculare. Practic va revoluționa întregul sistem de pensii”, a explicat demnitarul.

ADVERTISEMENT

„Recalcularea în sine pensiilor presupune modificarea legislației actuale, astfel încât pensiile  mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate în calcul, pensiile să crească mai repede decât pensiile mai mari”. La finalizarea procesului de recalculare, „din cele cinci milioane de pensii, aproximativ 4 milioane de pensii ar urma să aibă o creștere consistentă, urmând ca celelalte, în funcție de nivelul pe care îl au, să țină pasul cel puțin cu rata inflației”, a adăugat Turcan.

„Pe noi ne interesează marea masă a pensionarilor care au contribuit și care în momentul de față au niște pensii absolut dramatice aș spune, ca nivel. Gândiți-vă că avem 2,7 milioane de pensionari care în momentul de față au pensia medie de 1.500 de lei, ceea ce, pe fond, înseamnă sărăcie după o viață de muncă și este pur și simplu dureroasă când te gândești că sunt atâția beneficiari care chiar așteaptă orice majorare și mai ales încă două criterii în întregul proces de recalculare – echitate și contributivitate,” a explicat ministrul Muncii.

ADVERTISEMENT

Potrivit acesteia, „echitatea doare foarte tare”. În acest context, se dorește și ca pensiile speciale să fie aduse cât mai aproape de contributivitate, în urma reformării sistemului public de pensii.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar....
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul