News

Anunţ îngrijorător al cercetătorilor! Au descoperit 6 noi tipuri de coronavirus la lilieci

13.04.2020 | 17:55
Anunt ingrijorator al cercetatorilor Au descoperit 6 noi tipuri de coronavirus la lilieci
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au făcut o descoperire îngrijorătoare. Au descoperit şase noi tipuri de coronavirusuri. Aceste virusuri nou descoperite sunt din aceeaşi familie ca şi SARS-CoV-2, cel care face ravagii în această perioadă pe întreg globul. 

Anunţ îngrijorător al cercetătorilor! Au descoperit 6 noi tipuri de coronavirus la lilieci

Totuşi, conform cercetătorilor, deşi sunt din aceeaşi familie ca şi COVID-19, noile virusuri nu sunt genetic atât de apropiate de SARS-CoV-2 sau celorlalte două coronavirusuri care au afectat puternic oamenii: SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) sau MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), notează Livescience.

ADVERTISEMENT

Sursa citată scrie că aceste virusuri s-au descoperit în timp ce erau cercetaţi liliecii din Myanmar, ca parte a unui program finanţat de Guvern. Prim programul PREDICT se vrea identificarea bolilor infecţioase care au potenţialul să se transmită de la animale la oameni.

Liliecii sunt principalii suspecţi pentru răspândirea noului coronavirus, despre care există informaţii că s-a transferat la om printr-o gazdă intermediară. De altfel, liliecii sunt mamifere care găzduiesc mii de coronavirusuri care nu au fost descoperite.

ADVERTISEMENT

Oamenii, expuşi la contactul cu liliecii

În perioada 2016-2017, au fost colectate sute de probe de salivă şi guano (excremente de liliac) de la 464 de lilieci din cel puţin 11 specii diferite. Au fost luate probe din trei locaţii din Myanmar unde oamenii intră în contact strâns cu viaţa sălbatică din cauza activităţilor agricole: cum ar fi recoltarea de guano pentru îngrăşământ.

“În două locuri am găsit sisteme de peşteri prin care oamenii erau expuşi la contactul cu liliecii din cauza recoltării de guano, practici religioase dar şi ecoturism”, se arată într-un raport scris de cercetători şi publicat pe 9 aprilie în revista PLOS ONE.

ADVERTISEMENT

“Multe coronavirusuri nu pot prezenta un risc pentru oameni”

Cercetătorii au analizat secvenţele genetice din aceste probe şi le-au comparat cu genoamele coronavirusurilor cunoscute. Noile virusuri au fost găsite la trei specii de lilieci: liliacul de casă asiatic galben (Scotophilus heathii) unde a fost găsit PREDIC-CoV-90, liliacul cu coadă liberă cu riduri (Chaerephon plicatus), gazdă a PREDICT-CoV-47 şi -82; şi liliacul rotund intermediar (Hipposideros larvatus), care a transportat PREDICT-CoV-92, -93 şi -96.

Cercetătorii spun că este nevoie de studii suplimentare pentru a înţelege potenţialul acestor şase noi virusuri de a se muta la alte specii şi modul în care acestea ar putea afecta sănătatea umană.

ADVERTISEMENT

“Multe coronavirusuri nu pot prezenta un risc pentru oameni, dar atunci când identificăm aceste boli la animale, la sursă, avem o oportunitate valoroasă de a investiga ameninţarea potenţială”, a spus coautoarea studiului Suzan Murray.

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: