News

Anunț îngrijorător pentru viitorii pensionari. Ce spun rezultatele parțiale al Recensământului: ”Vor fi dezechilibre majore la pensii”

INS face un anunț îngrijorător pentru viitorii pensionari. Rezultatele parțiale ale Recensământului indică o scădere accentuată a numărului de locuitori. Acest lucru va duce la ”dezechilibre majore la pensii”.
08.08.2022 | 07:38
Anunt ingrijorator pentru viitorii pensionari Ce spun rezultatele partiale al Recensamantului Vor fi dezechilibre majore la pensii
Primele date ale Recensământului. Câți cetățeni a pierdut România. Sursa foto: colaj Fanatik / INS
ADVERTISEMENT

La începutul acestei luni, reprezentanții INS au anunțat primele date ale Recensământului din 2022. Conform acestora, populația țării a scăzut cu 1 milion față de anul 2011.

Primele date ale Recensământului. Câți cetățeni a pierdut România: ”Vor fi dezechilibrez majore la pensii și pe piața muncii”

În prezent, aproximativ 19.000.000 de locuitori este populația aflată pe teritoriul țării, potrivit datelor recensământului care s-a încheiat la finalul lunii iulie 2022. Anunțul a fost făcut de președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudor Andrei.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor prezentate de șeful INS, la recensământul din 2011 populația stabilă a țării era de 20,12 milioane, cu un milion mai mult decât în prezent.

Tudor Andrei face un anunț îngrijorător pentru viitorii pensionari. Acesta spune că, din cauza evoluției demografice negative, anii viitori vor aduce ”dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii”.

ADVERTISEMENT

”Aproximativ 19 milioane e populația aflată pe teritoriul României. Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică.

În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică”, a precizat oficialul, la Realitatea PLUS.

ADVERTISEMENT

Președintele INS a mai adăugat faptul că în diasporă sunt circa 4 milioane de români.

Tendința populației în România: INS: Crește numărul de locuitori din zonele limitrofe în detrimentul orașelor mari

Institutul Național de Statistică precizează că, în urma analizelor primelor rezultate ale Recensământului s-a observat o tendință: ”orașele reședință de județ își reduc populația și crește populația din localitățile limitrofe”.

Șeful INS a a mai spus că 95% din populația estimată a țării a completat chestionarele de recensământ. “Mai puțin de 5% nu au oferit informațiile. Aproape 47% din populație a completat chestionarele online, noi aveam 35% ca țintă”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

INS a mai furnizat publicului și câteva date în ceea ce privește raportul persoanelor care locuiesc la orașe și cele din mediul rural.

Suntem o țară pestriță, cu urban și rural. 46% din populație trăiește în mediul rural, susține Andrei.

Recensământul populației, încheiat pe 31 iulie 2022

Până pe 31 iulie 2022, un număr de 18,15 milioane de persoane au fost înregistrate de INS, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021.

”Pe 31 iulie 2022 a fost finalizată ultima etapă de colectare a datelor de recensământ atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022, cât şi prin colectarea datelor de la punctele de recenzare fixă.

Până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane)”, a anunțat INS în comunicatul referitor la încheierea recenzării pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor 2021.

ADVERTISEMENT