News

Anunț șocant al ministrului Dezvoltării! Românii vor avea interdicție să își vândă casele mai mulți ani

Anunț șocant al ministrului Dezvoltării! Românii vor avea interdicție să își vândă casele mai mulți ani. Ce a mai anunțat Cseke Attila despre programul pe care vrea să-l propună în Parlament
04.01.2022 | 17:05
Anunt socant al ministrului Dezvoltarii Romanii vor avea interdictie sa isi vanda casele mai multi ani
ADVERTISEMENT

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila a transmis că programul privind consolidarea de risc seismic trebuie revigorat, cel aflat în vigoare fiind din anul 1994.

De data aceasta vor fi incluse şi clădirile publice, dar proprietarii vor avea interdicţie la vânzare pentru mai mulţi ani. De remarcat că programul va fi prezentat în Parlament spre dezbatere.

ADVERTISEMENT

Anunț șocant făcut de ministrul Dezvoltării!

De altfel, Cseke Attila a precizat că are trei nemulţumiri. Unele sunt legate de procesul de descentralizare, de consolidarea de risc seismic, precum şi de proiectul de lege privind reducerea decalajelor.

“Programul de consolidare de risc seismic nu a parcurs încă circuitul de avizare interministerială. Avem nevoie de un program cu nişte principii şi criterii cu totul noi, pentru că cel aflat în vigoare este din 1994 şi categoric este depăşit ca funcţionalitate – se şi vede din investiţiile care au avut loc sau de fapt mai mult n-au avut loc.

ADVERTISEMENT

Acest program trebuie revigorat, este prevăzut ca şi reformă în PNRR şi anul acesta va fi realizat. (…) Vorbim de un proiect de lege cu care vom merge în Parlament, nu de o ordonanţă de urgenţă”, a afirmat Cseke Attila.

Ministrul a mai spus că pentru acest program trebuie să mai dea avize Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei. Cel mai devreme, în primăvară ar urma să meargă la dezbatere programul.

ADVERTISEMENT

“Ceea ce urmăreşte acest program, pe scurt, faţă de programul care este în vigoare, dar care este nefuncţional, este în primul rând să fie o finanţare multianuală.

Unul din neajunsurile principale ale programului actual este finanţarea naţională, fiind un program creat în 1994, astfel încât, şi dacă Guvernul aprobă lista de investiţii pentru care se prevăd consolidări de risc seismic, până când se porneşte procedura de achiziţie şi se finalizează şi termenul de execuţie, este imposibil pentru oricine, astăzi, în România, ca într-un an de zile – de la aprobare, la achiziţie şi la execuţie – să consolidezi, de exemplu, o clădire în Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Deci, trebuie să facem un program de finanţare multianuală. Includem pentru prima dată la finanţare şi clădirile publice. În forma în vigoare sunt doar clădirile multirezidenţiale, adică blocurile de locuinţe. Includem şi clădirile publice şi în aceste clădiri publice sunt instituţii, sunt foarte mulţi angajaţi şi ele trebuie consolidate. Nu va mai exista o cofinanţare”, a explicat ministrul Dezvoltării.

Nu mai puțin de 25 de ani vor avea interdicție la vânzare proprietarii incluşi în program. “Practic, programul prevede finanţarea integrală din bugetul de stat a consolidărilor de risc seismic, astfel încât să nu mai avem discuţia referitoare la proprietarii care nu pot să suporte, pentru că nu au posibilităţi financiare şi aşa mai departe.

Acest lucru este legat în mod categoric de interdicţie de vânzare pentru proprietar, pentru că este o creştere a valorii apartamentului prin consolidare de risc seismic, care este o finanţare de la stat. Vom avea o interdicţie de vânzare, respectiv în perioada interdicţiei de vânzare proprietarul poate să-şi vândă apartamentul, dar atunci trebui să restituie statului cota parte din investiţia de consolidare de risc seismic. (…)

Deci, sunt câteva modificări esenţiale faţă de programul actual, care să dea şansa repornirii acestui deziderat care este foarte important, pentru că în ultimii ani, din păcate, nu s-a reuşit şi din cauza acestui program ineficient de consolidări de risc seismic.

Perioada interdicţiei este de 25 de ani pentru persoane fizice. Pentru persoane juridice, interdicţia este de 5 ani, în legislaţia actuală, şi noi propunem 10 ani”, a subliniat Cseke Attila.

ADVERTISEMENT