News

Uniunea Europeană interzice centralele de apartament pentru statele membre. Când se va implementa în România

Parlamentul European vine cu o nouă directivă. Centralele de apartament vor fi interzise, iar România va trebui să adopte această măsură
13.03.2024 | 10:47
Uniunea Europeana interzice centralele de apartament pentru statele membre Cand se va implementa in Romania
Centralele de apartament nu vor mai exista în Uniunea Europeană, anunță Parlamentul European. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Utilizarea centralelor termice de apartament va fi interzisă, potrivit Parlamentului European care a votat în unanimitate, marți, pentru adoptarea Directivei privind schimbările climatice, care impune interdicții asupra unor practici precum utilizarea acestui tip de încălzire.

Centralele de apartament vor fi interzise

Directiva solicită statelor membre să implementeze măsuri pentru a încorpora treptat surse de energie mai ecologice în sistemele de încălzire și răcire, eliminând treptat dependența de combustibilii fosili până în 2040.

ADVERTISEMENT

Subvențiile pentru centralele termice individuale pe bază de combustibili fosili vor fi interzise începând cu anul 2025. Totuși, se vor oferi stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, care combină utilizarea combustibililor fosili cu surse de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare sau pompele de căldură.

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025.

ADVERTISEMENT

Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. red.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a transmis Parlamentul European.

Eurodeputații au aprobat cu o majoritate covârșitoare această directivă, cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri. Pentru a deveni lege, acest act normativ trebuie să fie și oficial aprobat de Consiliul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Care este planul pentru a scăpa de centralele termice de apartament

Directiva actualizată urmărește să reducă consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor până în 2030, cu scopul de a atinge neutralitatea climatică în acest domeniu până în 2050.

Printre cerințele Directivei se numără:

– Toate clădirile noi să aibă emisii zero începând cu anul 2030;
– Clădirile publice noi să aibă emisii zero începând cu anul 2028;
– Renovarea a 16% din clădirile nerezidențiale cu performanță energetică scăzută până în 2030, și 26% până în 2033.

ADVERTISEMENT

Directiva mai prevede că statele membre pot opta să excludă anumite clădiri, cum ar fi cele agricole sau de patrimoniu, de la implementarea unor anumite reguli. De asemenea, sunt luate în considerare cerințele de încălzire globală pe durata ciclului de viață al clădirilor, care includ și procesele de producție și eliminare a materialelor de construcție.

Țările europene care au interzis acest tip de încălzire

Opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri, adoptând politici care încurajează utilizarea surselor de energie mai curate și regenerabile. Acestea sunt următoarele

  1. Danemarca
  2. Norvegia
  3. Olanda
  4. Franța
  5. Austria
  6. Germania
  7. Marea Britanie
  8. Belgia

Când se vor interzice în România

Înlocuirea centralelor pe gaz în Europa nu va fi o sarcină ușoară sau rapidă, având în vedere numărul mare de astfel de centrale existente (aproximativ 65 de milioane în Uniunea Europeană) și dificultatea pentru mulți proprietari de a-și permite costurile asociate cu înlocuirea lor.

Situația este complicată și de faptul că multe proprietăți închiriate sunt echipate cu astfel de centrale, ceea ce poate duce la creșterea chiriilor și la reducerea ofertei de locuințe închiriate din cauza investițiilor necesare.

Gradul redus de izolare termică al multor locuințe din România face ca investiția în soluții alternative de încălzire să fie mult mai costisitoare în comparație cu alte țări europene, ceea ce constituie o altă provocare în tranziția către sisteme mai ecologice de încălzire.

ADVERTISEMENT