News

Anunțul Guvernului: Peste 2.000 de locuri de muncă vor fi disponibile în sectorul medical și de asistență socială

Guvernul României aprobă măsuri pentru suplimentarea personalului din sectorul sănătății și cel al asistenței sociale. 2.000 de posturi vor fi disponibile
22.02.2024 | 19:17
Anuntul Guvernului Peste 2000 de locuri de munca vor fi disponibile in sectorul medical si de asistenta sociala
Românii vor putea să se angajeze în sectorul medical și al asistenței sociale. Peste 2.000 de posturi au fost deblocate. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Peste 2.000 de locuri de muncă vor fi puse la dispoziția românilor în domeniul sanitar și cel al asistenței sociale, potrivit anunțului făcut de premierul Ciolacu în cadrul ședinței de Guvern de joi, 22 februarie.

2.000 de posturi deblocate în domeniul sănătății și asistenței sociale

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat că în urma dialogului cu sindicatele și Ministerul Sănătății, s-a hotărât să deblocheze peste 2.000 de poziții în sectorul medical și de asistență socială, conform informațiilor furnizate de News.ro.

ADVERTISEMENT

„Continuăm să venim cu soluţii pentru a reduce deficitul de personal medical din spitalele din subordinea autorităţilor locale. În urma discuţiilor cu sindicatele şi Ministerul Sănătăţii, am decis să deblocăm peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar şi asistenţă socială.

Astfel, după decizia pe care am luat-o în ianuarie când am deblocat alte 7.600 de posturi, putem spune că pentru anul acesta ne propunem să atragem aproape 10 mii de noi medici, asistente, infirmiere şi personal sanitar în spitalele publice”, a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de joi a Executivului.

ADVERTISEMENT

Posturile se vor ocupa prin examene

Premierul a subliniat că această inițiativă va duce la îmbunătățirea serviciilor pentru pacienți și va reduce presiunea asupra personalului medical din spitale.

În consecință, Guvernul va aproba, printr-un memorandum, organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea a 2.226 de posturi vacante sau temporar vacante din sectorul sănătății și asistenței sociale din cadrul instituțiilor publice locale.

ADVERTISEMENT

În cadrul memorandumului se propun pentru aprobare următoarele: 706 posturi de medici, reprezentând 100% din numărul total solicitat; 45 de posturi pentru alt personal specializat medicosanitar cu studii superioare (asistenți sociali, farmaciști, biologi, biochimiști, fizicieni, kinetoterapeuți, psihologi, ingineri, tehnicieni de radiologie și imagistică etc.), respectiv 30% din numărul total solicitat de posturi, 88.

De asemenea, mai sunt prevăzute alte 5 posturi destinate personalului de cercetare, reprezentând 30% din numărul total solicitat de posturi, 7, precum și 746 de posturi de asistenți medicali, echivalent cu 50% din totalul solicitat, 1.448.

ADVERTISEMENT

În același memorandum se propune organizarea de concursuri pentru ocuparea următoarelor poziții:

  • 72 de posturi destinate altui personal cu nivel de studii medii (cum ar fi registratori medicali, statisticieni medicali etc.), reprezentând 30% din totalul posturilor solicitate, adică 167 de poziții disponibile;
  • 470 de posturi pentru personal auxiliar (precum îngrijitoare, brancardieri, asistenți medicali, băieși etc.), corespunzând cu 30% din totalul de 1.445 de poziții cerute;
  • 75 de posturi destinate personalului TESA (Tehnician în Economie și Servicii Administrative), reprezentând 30% din numărul total de poziții solicitate, adică 180 de locuri disponibile;
  • 107 posturi pentru muncitori și personal de deservire, corespunzând cu 30% din totalul de 280 de posturi cerute.

 

ADVERTISEMENT