News

Apa radioactivă de la Fukushima va fi deversată în ocean

Japonia intenționează să înceapă deversarea apei radioactive tratate de la centrala nucleară Fukushima în ocean. Suntem în pericol?
07.08.2023 | 08:40
Apa radioactiva de la Fukushima va fi deversata in ocean
Japonia pregătește deversarea apei radioactive tratate din Fukushima în ocean, stârnind îngrijorări internaționale. Foto: Fanatik.
ADVERTISEMENT

Japonia intenționează să înceapă deversarea apei radioactive tratate în ocean, provenită de la centrala nucleară Fukushima, distrusă de un tsunami, începând de la sfârșitul lunii august, potrivit cotidianului japonez Asahi Shimbun, care citează surse guvernamentale anonime.

Japonezii planifică deversarea apei radioactive din Fukushima în ocean

Decizia de deversare vine în urma acordului acordat de Autoritatea de Reglementare Nucleară din Japonia operatorului centralei, Tokyo Electric Power (TEPCO), de a elibera apa tratată.

ADVERTISEMENT

Însă această mișcare a provocat îngrijorări în țările vecine, care se tem că apa ar putea contamina alimentele și mediul înconjurător.

Premierul japonez, Fumio Kishida, a planificat o întâlnire cu președintele american, Joe Biden, și cu președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, în SUA, unde intenționează să le prezinte măsurile de siguranță privind apa în cauză.

ADVERTISEMENT

Oficialii din japonia și Agenția Internațională pentru Energie Atomică susțin că apa este sigură, însă comunitățile locale de pescari și alte țări din regiune au obiecții.

Apa “tratată” urmează să fie diluată cu apă de mare

Aproximativ 1,3 milioane de tone de apă depozitată în rezervoare uriașe au fost tratate prin sistemul avansat de procesare a lichidelor (Alps) al TEPCO, eliminându-se majoritatea elementelor radioactive, cu excepția tritiului, un izotop al hidrogenului dificil de separat din apă.

ADVERTISEMENT

Apa “tratată” urmează să fie diluată cu apă de mare pentru a reduce concentrația de tritiu sub nivelurile internaționale permise. Deversarea va avea loc printr-un tunel submarin, la aproximativ 1 km de țărm.

Această măsură survine în urma topirii barelor de combustibil în urma cutremurului și tsunami-ului devastator din martie 2011. Procesul de evacuare a apei este estimat să dureze între 30 și 40 de ani.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, eforturile Japoniei de a obține sprijin regional pentru acest plan au avut un succes limitat. China a denunțat planul ca fiind “extrem de iresponsabil”, în timp ce Hong Kong a amenințat că va interzice importurile de alimente din anumite prefecturi japoneze dacă deversarea apei va continua conform planului.

 

ADVERTISEMENT
Tags: