News

Apar noi detalii în cazul femeii ucise de câini lângă Lacul Morii. Cine ar fi trebuit să ia măsuri

Corpul de control al primarului general a finalizat raportul în cazul morții Anei Oroș. ASPA nu avea competențe în zona unde a fost ucisă femeia
25.01.2024 | 22:19
Apar noi detalii in cazul femeii ucise de caini langa Lacul Morii Cine ar fi trebuit sa ia masuri
ASPA nu avea competență pe terenul unde a fost ucisă Ana Oroș Sursa foto: Shutterstock
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a mandatat Corpul de control pentru efectuarea unei anchete interne în Primăria Capitalei în urma căruia să fie stabilită vinovăția instituțională pentru tragedia din 21 ianuarie 2023, când Ana Oroș a murit sfâșiată de o haită de câini fără stăpân.

Apar noi detalii în cazul femeii ucise de câini lângă Lacul Morii

Potrivit concluziilor raportului, atacul a avut loc pe teren privat, neîmprejmuit, unde ASPA nu avea competențe. Instituțiile care ar fi trebuit să intervină sunt Poliția Locală a Bucureștiului și cea a Sectorului 6, relatează G4Media.

ADVERTISEMENT

Poliţia Locală Sector 6 şi Politia Locală a Municipiului București au fost informate de către Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) că există terenuri private neîngrădite, insalubre, pe care se află câini comunitari, se arată în raport.

Deoarece ASPA nu avea atribuții de a ridica câini fără stăpân de pe ternuri private, instituţia de protecţie a animalelor a cerut polițiștilor locali să ia măsuri împotriva proprietarilor de terenuri şi de câini.

ADVERTISEMENT

Ana Oroș Daraban, în vârstă de 43 de ani, a fost ucisă de o haită de câini comunitari pe data de 21 ianuarie 2023, într-o zi de sâmbătă, când se afla la alergat pe un teren din zona Lacul Morii.

Sesizare trimisă de ASPA cu o zi înainte de tragedie

Potrivit sursei citate, una dintre adresele ASPA a fost transmisă cu patru zile înainte de decesul femeii. În document. ASPA cerea Poliției Locale Sector 6 verificarea împrejmuirii corespunzătoare a proprietăților private, în contextul unor câini ce ieșeau pe domeniul public până în zona digului Lacului Morii.

ADVERTISEMENT

Șeful Serviciului Poliția Animalelor (SPA) din subordinea Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti fusese informat în septembrie 2022 despre existența stânelor de oi și a câinilor agresivi în acea zonă. SPA s-a limitat doar la campanii de informare privind programele de sterilizare.

Acţiunile de verificare la proprietarii de câini din zona menționată au fost efectuate în data de 22.01.2023, la o zi după uciderea Anei Oroș, mai precizează concluziile raportului.

ADVERTISEMENT

Raportul Corpului de control al edilului general mai arată că “un factor important, ce a favorizat desfăşurarea evenimentului din 21 ianuarie 2023, îl reprezintă faptul că parcela în cauză nu era împrejmuită conform prevederilor legale, lucruri care erau de competenţa poliţiei locale de sector şi a DGPLCMB (poliția locală a Bucureștiului n.r.)”.

ADVERTISEMENT