News

Apare o nouă bancă în România? E anunțul momentului pentru români

Românii trebuie să știe că o nouă bancă va intra pe piața din țara noastră, de la începutul anului 2024, fiind vorba despre cea mai mare bancă din Polonia.
10.10.2023 | 07:08
Apare o noua banca in Romania E anuntul momentului pentru romani
Apare o nouă bancă în România? Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mai exact PKO Bank, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc. Această bancă a anunțat mutarea importantă într-un anunț publicitar în cel mai mare ziar de business din America. Sucursala ar urma să fie deschisă în București, fiind vorba despre a patra astfel de sucursală din străinătate pentru banca poloneză.

Apare o nouă bancă în România? Este vorba despre PKO Bank

”Privind în viitor, la începutul anului 2024 agenda noastră strategică include deschiderea celei de-a patra sucursale din străinătate, în Bucureşti, România. În prezent, deservim clienţii noştri pe o bază transfrontalieră (cross-border basis)“, a transmis cunoscuta bancă poloneză în publicația americană The Wall Street Journal (WSJ).

ADVERTISEMENT

Conform experților de la Ziarul Financiar, intrarea băncii pe piața din România ar trebui să fie ”de bun augur” pentru că se va intensifica concurența. În replică pentru sursa citată, BNR a transmis că PKO Bank Plski nu a trimis până acum nicio notificare privind începerea activității în România.

”BNR nu a primit până acum o notificare de începere a activităţii operaţionale efective a acestei bănci“, a transmis BNR. Ce-i drept, PKO Bank apare deja în registrul instituțiilor de credit înregistrate în țara noastră, în acest caz încă din noiembrie 2021, însă până acum banca nu și-a început efectiv activitatea.

ADVERTISEMENT

Polonia este cea mai puternică economie din regiune, însă pe piața bancară din România nu s-a făcut remarcată, cu excepții ca Idea Bank (cumpărată de Banca Transilvania) sau Alior Bank. PKO Bank Polski avea în 2022 active de 431 miliarde de zloți polonezi, circa 460 miliarde de lei, 70% din activele întregului sistem bancar românesc.

În 2023 cifrele au crescut la 500 miliarde pentru polonezi, 68% din totalul activelor băncilor din România, care totalizau 738 miliarde de lei. La final de S1/2023 PKO Bank Polski a raportat un profit net de aproximativ 2 miliarde de lei. Comparativ, Banca Transilvania, lider al pieței din România, avea active de 145 de miliarde de lei în S1/2023.

ADVERTISEMENT

Băncile din Polonia par să urmeze drumul ales deja de mai multe companii din Polonia de pe alte piețe. Conform Wall Street Journal, ”în cadrul strategiei de sprijinire a expansiunii externe a companiilor poloneze, fiind cea mai mare bancă din Polonia, PKO Bank Polski monitorizează aceste tendinţe şi explorează în mod activ pieţele în care clienţii băncii îşi desfăşoară activitatea”.

PKO BP este activă deja în Germania (din 2015), Cehia (din 2017) și Slovacia (din 2021), însă obiectivul principal al PKO e să fie prima opțiune pentru întreprinderile de top și pentru companiile din sectorul IMM-urilor de pe piața din Europa Centrală și de Est. Mai mult, această bancă vrea să devină o poartă de intrare pentru companiile ECE care vor să intre pe piața poloneză.

ADVERTISEMENT

Fondată în 1948, PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, fiind deținută de către statul polonez, având peste 37,000 de angajați. În comparație, Banca Transilvania, cea mai importantă bancă românească, are aproape 1,76 milioane de clienți, 550 de unități în toată țara și peste 6.000 de angajați.

ADVERTISEMENT
Tags: