News

Apare o nouă bancă în România? E anunțul momentului pentru români

Românii trebuie să știe că o nouă bancă va intra pe piața din țara noastră, de la începutul anului 2024, fiind vorba despre cea mai mare bancă din Polonia.
10.10.2023 | 07:08
Apare o noua banca in Romania E anuntul momentului pentru romani
Apare o nouă bancă în România? Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mai exact PKO Bank, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc. Această bancă a anunțat mutarea importantă într-un anunț publicitar în cel mai mare ziar de business din America. Sucursala ar urma să fie deschisă în București, fiind vorba despre a patra astfel de sucursală din străinătate pentru banca poloneză.

Apare o nouă bancă în România? Este vorba despre PKO Bank

”Privind în viitor, la începutul anului 2024 agenda noastră strategică include deschiderea celei de-a patra sucursale din străinătate, în Bucureşti, România. În prezent, deservim clienţii noştri pe o bază transfrontalieră (cross-border basis)“, a transmis cunoscuta bancă poloneză în publicația americană The Wall Street Journal (WSJ).

ADVERTISEMENT

Conform experților de la Ziarul Financiar, intrarea băncii pe piața din România ar trebui să fie ”de bun augur” pentru că se va intensifica concurența. În replică pentru sursa citată, BNR a transmis că PKO Bank Plski nu a trimis până acum nicio notificare privind începerea activității în România.

”BNR nu a primit până acum o notificare de începere a activităţii operaţionale efective a acestei bănci“, a transmis BNR. Ce-i drept, PKO Bank apare deja în registrul instituțiilor de credit înregistrate în țara noastră, în acest caz încă din noiembrie 2021, însă până acum banca nu și-a început efectiv activitatea.

ADVERTISEMENT

Polonia este cea mai puternică economie din regiune, însă pe piața bancară din România nu s-a făcut remarcată, cu excepții ca Idea Bank (cumpărată de Banca Transilvania) sau Alior Bank. PKO Bank Polski avea în 2022 active de 431 miliarde de zloți polonezi, circa 460 miliarde de lei, 70% din activele întregului sistem bancar românesc.

În 2023 cifrele au crescut la 500 miliarde pentru polonezi, 68% din totalul activelor băncilor din România, care totalizau 738 miliarde de lei. La final de S1/2023 PKO Bank Polski a raportat un profit net de aproximativ 2 miliarde de lei. Comparativ, Banca Transilvania, lider al pieței din România, avea active de 145 de miliarde de lei în S1/2023.

ADVERTISEMENT

Băncile din Polonia par să urmeze drumul ales deja de mai multe companii din Polonia de pe alte piețe. Conform Wall Street Journal, ”în cadrul strategiei de sprijinire a expansiunii externe a companiilor poloneze, fiind cea mai mare bancă din Polonia, PKO Bank Polski monitorizează aceste tendinţe şi explorează în mod activ pieţele în care clienţii băncii îşi desfăşoară activitatea”.

PKO BP este activă deja în Germania (din 2015), Cehia (din 2017) și Slovacia (din 2021), însă obiectivul principal al PKO e să fie prima opțiune pentru întreprinderile de top și pentru companiile din sectorul IMM-urilor de pe piața din Europa Centrală și de Est. Mai mult, această bancă vrea să devină o poartă de intrare pentru companiile ECE care vor să intre pe piața poloneză.

ADVERTISEMENT

Fondată în 1948, PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, fiind deținută de către statul polonez, având peste 37,000 de angajați. În comparație, Banca Transilvania, cea mai importantă bancă românească, are aproape 1,76 milioane de clienți, 550 de unități în toată țara și peste 6.000 de angajați.

ADVERTISEMENT
Tags:
"A omorât fata. Ce nenorocit". Crimă oribilă în Petroşani: şi-a strâns fosta iubită de gât până a lăsat-o fără suflare. Bărbatul a vrut apoi să se sinucidă
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții...
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții a pilotului de F1
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română